Кохезионната политика за периода 2021 – 2027 г. се обсъжда на среща в София

Еврокомисията и европарламентът се събраха в София, за да обсъдят разпределението на повече от 370 милиарда евро.

Преговорите по точните цифри тепърва предстоят, но на фона на намаляващи суми, България очаква да получи повече - 8,9 млрд. евро.

Депутатите дадоха зелена светлина на модернизацията на армията

Целта на кохезионната политика е да се намалят  различията между по-слабо и по-силно развитите региони в ЕС. 

„Всички съжаляваме за решението на Великобритания да напусне ЕС. В следващата финансова рамка липсват доста милиарди”, коментира премиерът Бойко Борисов.

След оттеглянето на Великобритания годишно ЕС ще губи между 12-14 млрд. евро. Заради този минус в бюджета ще се наложи да се орежат някои от политиките на Съюза, каквато е и Кохнезонната.

„Предстоят интензивни разговори от сега до март догодина, с надеждата да постигнем

общо решение преди Евроизборите”, заяви Гюнтер Йотингер, комисар по бюджета и човешките ресурси.

Вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че споровете, които се водят между страните –членки и ЕК  са коя държава колко пари да получи за следващия период от 2021 до 2027 г.

„Тези различия са в сферата на математиката или на географията. И са свързани с механизма за тяхното разпределение в различни части на Съюза”, обясни Томислав Дончев.

Част от парите по кохезионните фондове отиват за строеж на пътища, като магистрала „Марица”. След изграждането на трасето, най-щастливи от това, че пътят на камионите вече не минава през селата наоколо са местните жители.

Сумата, която България са надява да получи за следващия програмен период, е близо 9 млрд. евро. Освен за инфраструктура парите отиват за подобряване на конкурентосопсобността на българските фирми, за дигитална политика и намаляване на младежката безработица.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.