400 работници остават без работа заради поетапното закриване на рудника

400 работници остават без работа заради поетапното закриване на рудник "Бобов дол". Масовото съкращение предизвика тревога сред миньорите и техните семейства.

ЗАРАДИ ЗАКРИВАНЕТО НА РУДНИК "БОБОВ ДОЛ": Миньори на среща с омбудсмана

Много от миньорите са в пенсионна възраст, но поради законодателни промени няма да могат да се пенсионират. Други имат нужда от преквалификация и нови работни места. Миньорите се срещнаха с омбудсмана Мая Манолова.

Изпълнителният директор на мината обеща работниците да бъдат удовлетворени.

„Поемам ангажимент, че дължимите обезщетения на работниците ще бъдат изплатени", заяви Харалампи Златанов.

НА УЛИЦАТА: 400 миньори от "Бобов дол" остават без работа

От своя страна Агенцията по заетостта обеща да намери работа на всички. Намерила се и местна фирма, която да наеме миньорите. Тя е готова да наеме около 300-400 души, но само мъже. Подсигуряват и обучение, транспорт и добро заплащане.

Социалният министър, който вече е в оставка, също бил насреща да помага. Омбудсманът Мая Манолова пък ще поиска среща с председателя на парламента Цвета Караянчева.

Пенсионирани миньори сезираха Комисията за защита от дискриминация

„Моля депутатите да разгледат законопроекта, който заедно с миньорите внесохме на 8 януари тази година и който ще им даде възможност да се пенсионират по досегашния ред - при навършване на 45 години и 6 месеца, а не да чакат още 12 години, за да се пенсионират”, заяви Манолова.

Тя уточни, че до момента нито един депутат не се е заинтересувал от законопроекта.

Съкращението на работниците ще стане поетапно до края на годината. Остава да работи само откритият рудник "Христо Ботев".

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.