Двамата прекараха няколко часа заедно на остров в Сингапур

Историческа среща – за първи път действащ американски президент се срещна с лидера на Северна Корея. Доналд Тръмп и Ким Чен-ун прекараха няколко часа заедно на остров в Сингапур, а срещата завърши с подписването на документ с взаимни обещания.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Среща като от научно-фантастичен филм – така я определи един от преводачите на Ким Чен-ун. Според Тръмп това е добро начало на един дълъг процес по премахването на ядрените оръжия от Корейския полуостров.

Историческа първа среща между Доналд Тръмп и Ким Чен-Ун

Ръкостискане за историята, светкавици на апарати е обещаващи думи от американския президент.

„Мисля, че ще бъде неимоверно успешно и за мен е чест. Ние ще имаме страхотни отношения, нямам никакви съмнения”, заяви Доналд Тръмп.

Лидерът на Северна Корея също даде знак, че е готов за преговори и компромис.

„Не беше лесно да стигнем до тук. Миналото ни възпираше, както и остарели навици и предразсъдъци, които закриваха очите и ушите ни. Но ние успяхме да преодолеем всичко, за да стигнем до тук днес”, заяви Ким Чен-ун.

ПРЕДИ СРЕЩАТА МЕЖДУ КИМ И ТРЪМП: Коментар за NOVA от Вашингтон

За Доналд Тръмп това е най-смелият и най-рисков ход досега, а прожекторът свети по-силно отвсякога. За Ким Чен-ун това е сбъдване на цел на три поколения от неговото семейство. Баща му, а преди това дядо му не успяха да се срещнат с действащ американски президент.

След повече от 41 минути насаме двамата изглеждаха доволни. Последва среща във формат 5:5 с най-близките съветници на двамата лидери, а след това работен обяд в по-широк кръг. Тръмп показа на Ким Чен-ун дори президентската си лимузина, която наричат „Звярът”.

Резултатът от срещата за пред камерите беше подписването на документ. В него САЩ дават гаранции за сигурността на Северна Корея. В замяна те ще работят за премахването на ядрените оръжия от Корейския полуостров.

Единствено Доналд Тръмп застана по-късно пред журналисти.

„Миналото не трябва да предопределя бъдещето. Вчерашните конфликти не трябва да се превръщат във война утре. Председателят Ким пое категоричен ангажимент за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров. Дори в този момент ми каза, че е започнало унищожаването на обект за изпитание на балистични ракети. Това не фигурира в подписаната декларация”, заяви президентът на САЩ.

Той каза още, че Съединените щати ще спрат съвместните военни учения с Южна Корея, които притесняват Севера. Тръмп обяви, че е готов да покани Ким Чен-ун в Белия дом.

Кореспондент: Ясен Дараков

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.