Причината - промяна в регулацията на автобусния бранш

Бунт на автобусите. Над 2400 автобуса спряха движение за час и половина.Причината - идея за промяна в регулацията на автобусния бранш.

ПРОТЕСТ НА ПРЕВОЗВАЧИТЕ: Хиляди автобуси спряха да се движат

Днес между 14 и 15 и 30 автобусни фирми в цялата страна спряха работа. Големите потърпевши от протеста бяха  пътниците, тъй като тръгнаха по дестинациите си с час и половина закъснение, само от централна автогара в София над 1000 пътници трябваше да изчакат края на протеста, а в градове като Пловдив, Благоевград и Ямбол имаше стопроцентово блокиране на транспорта. 

Според част от превозвачите новият закон за Автомобилната камара са лобистки и създават условия за корупция в бранша. За други, обаче, камарата е начин да се отстояват правата им. 

В четвъртък около 2000 автобуса в цялата страна няма да тръгнат на път

От недоволството на превозвачите пострадаха стотици пътници, които бяха посрещнати от табелата протест на автобусите, не само в София.

"Най-много ни притеснява това, че са прехвърлени държавни функции върху бъдещата камара като например даване на лицензи, продължаване и отнемане, което във всички европейски държави е държавна дейност", заяви Петър Захариев, член на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта.

Автобусните превозвачи подготвят протест на 25 юни в София и в страната, ако проектозаконът не бъде оттеглен, на тази дата казват, че ще участват над 700 автобуса.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.