Коментарът й е във връзка с подписването на договора между Гърция и Македония за решаване на спора за името

Подписването на договора за името ще стартира процеса на евроинтеграция на Македония. Това каза българският министър на външните работи Екатерина Захариева в интервю за БНР във връзка с подписването на договора между Гърция и Македония за решаване на спора за името.

Гърция и Македония подписаха договора за името (ВИДЕО+СНИМКИ)

По думите й това ще даде начало на процеса на евроинтеграция на Македония, предаде "Фокус". „Вярвам, че усилията, които полагат двете правителства в Гърция и в Македония, че усилията, които полага и ще продължи да полага България и българското правителство, и целият Европейски съюз, и не само целия Европейския съюз, а и целият свят, да се приключи този 27-годишен спор, ще доведат дотам, че на 26-ти - 30-ти Република Македония да започне преговорите“, каза Захариева.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПОДПИСВАНЕТО НА ИСТОРИЧЕСКИЯ ДОКУМЕНТ

Тя допълни, че приоритетът на Българското европредседателство за Западните Балкани ще бъде продължен и от следващите ротационни председатели на ЕС.

Зоран Заев: Регионът вече има една нова реалност

„Австрийският канцлер и австрийският външен министър обявиха, че те ще продължат, след което румънците също. Хърватският президент, когато беше в София, обяви пред всичките 28 лидери с шестте балкански лидери, че той по време на тяхното председателство през 2020 г., ще направят също така, т.е. идеята е процесът, а и нашата цел беше, да не приключи в рамките на шестте месеца. Очевидно направихме процеса необратим“, каза тя.

ФАКТИ:

  • Министрите на външните работи на Македония и на Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас подписаха днес в Преспа договора между двете страни.
  • С него се слага край на 25-годишния спор за името. Договорът предвижда ерга омнес име /за всеобща употреба/ - Република Северна Македония.
  • Договорът е със заглавие Окончателна спогодба за решаване на различията, описани в резолюции 817 и 845 на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на силата на Временната спогодба от 1995 г. и за установяване на стратегическо партньорство между страните.

Алексис Ципрас: От днес нататък пеем радостни песни на Балканите

ВСИЧКО ЗА ПОДПИСАНОТО ИСТОРИЧЕСКО СПОРАЗУМЕНИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.