Палестинци пускаха хвърчила и балони с прикачени взривни устройства

Израел бомбардира девет "военни обекта" на групировката "Хамас" в северната част на ивицата Газа рано тази сутрин в отговор на пускането от палестинци на запалени хвърчила и балони с прикачени взривни устройства през последните дни, съобщи израелската армия, цитирана ДПА и Франс прес.

Изтребители атакуваха цели на "Хамас", между които два военни обекта и фабрика за производство на муниции, съобщи армията, без да уточнява дали има жертви.

Палестинци от Газа предизвикват пожари в Израел с хвърчила

Ударите бяха предшествани от нападения в неделя срещу две превозни средства, използвани от палестинци за пускане на хвърчила, които предизвикат пожари в земеделски земи по протежение на границата, предаде БТА.

Хвърчилата се използват от палестински демонстранти в протестите, започнали на 30 март. Оттогава те са предизвикали пожари и унищожение на хиляди хектари обработваема земя и храсти, съобщи противопожарната служба.

НАПРЕЖЕНИЕ И ЖЕРТВИ: Убити са 41 палестинци при протести в Газа (ВИДЕО)

От април насам палестинците протестират почти всяка седмица с призиви за отмяна на блокадата на крайбрежния анклав и връщане на земи, днес в рамките на Израел, на палестински бежанци, които са ги напуснали след създаването на Еврейската държава през 1948 г.

На 9 юни израелската авиация за пръв път стреля по палестинци, обвинени в направата на балони, към които са прикрепени взривни вещества. Израелската армия използва и дронове за сваляне на балоните и запалените хвърчила. Министърът на отбраната Авигдор Либерман съобщи че са били прихванати 400 хвърчила от общо 600, пуснати от началото на протестното движение.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.