Мотивът на хората да се откажат от планираните си почивки е наличието на радиация

Хотелиери се оплакват, че оповестените в петък данни от РЗИ-Бургас провалят туристическия сезон. По думите им голяма част от техните клиенти вече са отменили резервациите си и то с един единствен мотив – наличието на радиация на плажа „Вромос”.

„За последните няколко дни, откакто беше оповестена информацията по медиите, имам около 20 отменени резервации”, оплака се един от хотелиерите.

РАДИАЦИЯ: Измериха стойности 50 пъти над нормата край Черноморец

Хората в Черноморец настояват зма оставката на заместник директора на Регионалната здравна инспекция. 

Георги Димитров и Яна Николова от Инициативния комитет вече поискаха извинение от Виргиния Цанова, която е зам.-директор на РЗИ-Бургас, която оповести данните за радиационен гама-фон в залива Вромос 50 пъти над нормата. 

„В неделя следобед събрахме подписка от 600 души с искане до кмета на града да се сформира екип от специалист по радиация, юрист и пиар експерт, да се направи пресконференция, на която да бъдат съобщени резултатите и оттук нататък, който се заиграе със залива Вромос, да му се търси съдебна отговорност”, обясни Яна Николова от Инициативния комитет.

Опасен ли е за здравето на хората заливът Вромос?

„Ежегодно се правят проверки на залива Вромос. Винаги има поставена табела там. Радиацията не е 50 пъти над нормата. Радиационният гама-фон е завишен с около два до три пъти”, обясни д-р Георги Паздеров от РЗИ-Бургас.

Хората обаче недоволстват, че ще загубят клиенти заради информацията за наличието на радиация в залива и вече имат съмнения защо данните се съобщават по средата на лятото.

Екип на NOVA замери радиационния гама-фон в залива Вромос

„През последните 28 години в Черноморец от 1 юли до 15 септември има радиация. Къде отива след 15 септември тази радиация? Това е големият ми въпрос към РЗИ-Бургас. Всичко това е една платена кампания. Кой има интерес то това? Вариантите са два – тук да няма сезон и туристите да отидат в Созопол или някой да иска да вземе залива и да го застрои”, коментира друг хотелиер. 

Повече по темата гледайте във видеото.

Репортер: Цеца Алексова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.