На 11 юли Босна отбелязва годишнината от най-жестокото престъпление след Втората световна война

11 юли е особен ден за Балканите. На днешния ден се навършват 23 години от клането в Сребреница - едно от най-ужасяващите събития по време на войната в Босна. Хиляди загиват за броени дни.

И до днес учените търсят самоличността на много от жертвите. Екип на NOVA посети една от лабораториите, в които се извършва идентификация на убитите. Тя се намира в град Тузла.

В Босна изпратиха останките на 35 убити при клането в Сребреница

В дните около 11 юли 1995 г. повече от 8000 босненски мюсюлмани са убити в района на Сребреница. Наричат това най-масовото и жестоко убийство след Втората световна война. Телата са заровени в масови гробове.

В лабораторията в Тузла има около 7000 чувала с човешки останки. До момента учените са успели да идентифицират повече от 6700 души. Повечето от тях са мъже на възраст над 18 години. Сред жертвите с установена самоличност има едва 13 жени и много малко деца.

С роднините работи екип от специалисти, а често пътят към издирваните им близки минава през личните вещи, открити в масовите гробове.

Тези, които открият, отново дават на земята. Но този път - както се полага. Церемонията се провежда всяка година на 11 юли. Този път ще положат в земята останките на 35 души, идентифицирани през последната година.

Още по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.