Сръбският патриарх Ириней открито се противопоставя на признаването на родната патриаршия за църква-майка на МПЦ-ОА

Македонският специализиран информационен сайт религия.мк публикуваха "скандалното писмо на Сръбския синод" до Българската православна църква /БПЦ/, съобщава БГНЕС.

БПЦ отбелязва 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия

Редакцията публикува и факсимиле от писмото и уточнява, че е "получено от източници от Сръбската патриаршия". "Сръбският патриарх Ириней използва обидни и заканителни изрази, както към българския патриарх Неофит, така и към Македонската православна църква - Охридска архиеископия", подчертават от религия.мк.

Ириней открито се противопоставя и заплашва главата на бългаската църква при опита БПЦ да помогне за разрешаване на кононичния статут на МПЦ- Охридска архиепископия. Според Ириней "опитите на БПЦ да помогне МПЦ-ОА и да бъде нейна Църква-майка" ще нанесат щети на отношенията между двете сестрински църкви".

Вселенската патриаршия: Захващаме се със статута на Охридската архиепископия

Писмото е изпратено на 17 април тази година.

Миналата есен Македонската православна църква - Охридска архиепископия поиска от Българската православна църква съдействие за уреждане на нейния каноничен статут и тя да бъде нейна Църква - майка. В края на ноември Св. Синод на БПЦ създаде и специална комисия са уреждане на статута на МПЦ начело с митрополит Киприан. В началото на месец януари в Св. Синод на БПЦ се проведе среща с архиепископ Стефан - главата на МПЦ- ОА и няколко митрополити. На Великден България даде и благодатния огън на Македония, която за първи път го получи официално. Съвсем неочаквано и в противоречие на всички нейни стъпки от ноември месец 2017 г., на 14 май Св. Синод на БПЦ реши да не изпраща свои представители за празнествата по повод 1000-годишнината на Охридската архиепископия, която се проведе на 28 май в Охрид, Р Македония. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.