Подгорица реагира остро

Доналд Тръмп е в центъра на нов скандал - обяви, че Черна гора може да започне трета световна война. В интервю за телевизия Фокс американският президент обясни, че най-новата държава член на НАТО била много агресивна. А Подгорица реагира остро.

Белият дом: Заплахата от Русия все още съществува

„Защо синът ми трябва да ходи в Черна гора, за да ги защитава от нападение”, попита водещ на американска телевизия.

„Разбирам какво питате. И аз се питам същото. Черна гора е малка страна с много силни хора. Те са силни хора. Много агресивни хора. Могат да станат още по-агресивни и честито! -Ето ви Трета Световна война”, отговори Тръмп.

Думите на Тръмп предизвикаха острата реакция на Подгорица. Властите отговориха, че са горди с мирната си политика.

Тръмп: Агресивните черногорци могат да ни вкарат в Трета световна война

„Нямаме никакви намерения да започваме Трета световна война, твърде малки сме за това”, каза с усмивка външният министър на Черна гора Сърджан Дарманович.

Черна гора влезе в НАТО миналата година. А тази, на срещата на Алианса преди седмица, Доналд Тръмп изблъска черногорския премиер, чиято армия от 1500 души е по-малко от една американска военна част.

И без да се чуват барабаните на войната, всички знаят за амбициите на Русия да увеличи влиянието си в региона. А бившият американски държавен секретар Мадлин Олбрайт видя в изказването на Тръмп руска връзка.

Тръмп след срещата с Путин: Това е много добро начало за всички (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Част от проблема е, че страната искаше да влезе в НАТО. Тук има заговор, защото Русия не желае това и играе игрички на Балканите, за да ги накара да бъдат част от бившата руска група”, каза Олбраайт.

„Може би думите на Тръмп са музика за ушите на руснаците. Но вярвам, че не ни грози някаква опасност”, заяви черногорският външен министър.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.