Президентите на САЩ и Русия разговаряха в Хелзинки

Много добро начало за всички. Така американският президент Доналд Тръмп определи първата си официална среща с руския президент Владимир Путин в Хелзинки. 

Тръмп и Путин говориха повече от два часа в опит да намалят напрежението между двете световни сили.

Отношенията между САЩ и Русия се промениха преди час, обобщи Доналд Тръмп.

СНИМКИ ОТ НАЧАЛОТО НА СРЕЩАТА ВИЖТЕ ТУК

Диалогът между първите мъже в Москва и Вашингтон е възстановен, но сближаване на позициите няма. Обсъдени са всички глобални въпроси - Сирия, Украйна, ядреното въоръжаване, Северна Корея, иранската ядрена сделка, но нито един от двамата президенти не показа промяна в досегашната си позиция.

Двамата президенти се противопоставиха на американските разузнавателни агенции и заявиха, че няма никаква причина да се смята, че Русия се е намесила в изборите в САЩ през 2016 г. 

„Ще повторя това, което съм казвал много пъти, включително и по време на лични срещи с президента - Руската държава никога не се е намесвала и няма да се намеси във вътрешните работи на Съединените щати, включително и в изборния процес”, заяви Путин.

По отношение на Европа и острия тон на Тръмп през изминалите дни - особено срещу Германия и проекта „Северен поток 2”, Тръмп заяви, че конкуренцията в енергетиката между Русия и САЩ продължава.

„Студената война свърши и няма причини отношенията ни да бъдат трудни”, заяви Путин, а Тръмп призна, че за влошаването на отношенията между двете страни са отговорни и двете държави.

Минути преди началото на брифинга един мъж беше арестуван, след като започна протест срещу ядрените оръжия.

„От най-ранните дни на нашата държава, американските лидери разбираха, че дипломацията е за предпочитане пред конфликта и враждебността. Продуктивният диалог не е добър само за Съединените щати и Русия, но и за целия свят”, заяви Доналд Тръмп.

„Неразбирателствата между нашите страни са добре известни и ние ги обсъдихме с г-н Путин днес. Ще намерим начин да си сътрудничим”, допълни Тръмп.

„Ясно е за всички, че двустранните отношения минават през сложен етап и все пак за тези трудности, настоящото напрежение, няма солидна причина. Студената война е в миналото, ерата на остри противоречия между двете страни е в миналото”, заяви Путин.

Тръмп и Путин в Хелзинки: Луксозни лимузини и драконовски мерки за сигурност (СНИМКИ)

С изпитание на търпението и игра на доминация - така започна срещата на върха. Първо Владимир Путин кацна с 45 минути по-късно в Хелзинки, което е нищожно закъснение за него. Ангела Меркел например го е чакала почти 4 часа и половина.

После пък Доналд Тръмп отказа да напусне хотела, докато руският президент не влезе пръв в президентския дворец в Хелзинки.

И когато най-накрая се изправиха очи в очи Тръмп изненадващо се въздържа от  традиционното  разтърсващо ръкостискане, с което обикновено показва доминация, но пък поздрави Путин за успешното Световно по футбол.

„Преди всичко, г-н президент, искам да ви поздравя за наистина великото Световно първенство, едно от най-добрите”, заяви Тръмп.

Владимир Путин беше лаконичен в изказването си, а Тръмп повтори, че иска добри отношения с Русия.

„Но разбира се дойде време да поговорим обстоятелствено за двустранните отношения и по различните проблемни точки по света. Има много такива”, заяви Путин.

„Честно казано не се разбирахме много през последните няколко години. Не съм президент много отдавна, но стават близо две години. Но мисля, че накрая ще имаме необикновена връзка. Казвал съм го през години и съм сигурен, че сте чули, че да се разбираме с Русия е добре, а не е лошо”, заяви Тръмп.

Зад закрити врата и в присъствието само на преводачи, Путин и Тръмп прекараха 2 часа и 10 минути, вместо отделеният час и половина по програма. 

„Много добро начало за всички” - това бяха първите думи на Доналд Тръмп след разговорите.

Протести против посещението на Доналд Тръмп имаше и в Хелзинки, а по улиците на града имаше плакати с надписи срещу водените от него политики.

Информация: Тоня Димитрова, Александрина Аврамова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.