Тошко Димитров и Ана Петрова са собственици на ферма, в която има 200 овце, но според държавата те отглеждат 16 кози и 93 овце

Напрежение в Болярово заради заплахата от чума в стадото на Тошко Димитров и Ана Петрова. Ветеринарите трябва да вземат повторна проба днес. Стопанинът обаче смята да не ги допуска, докато не получи черно на бяло изводите от първите изследвания.

„Хубаво е държавата да ме убеди да дам втори проби на животните си с документи. Със смяна на ветеринарния лекар това няма как да стане. Черно на бяло искам да видя как резултатите са изпратени от Българската агенция по безопасност на храните към лабораторията и как лабораторията им връща същите резултати, заяви за „Здравей, България” Тошко Димитров, собственик на ферма в Болярово.

Собственик на ферма: Няма да разреша втора проба от животните

Тошко Димитров и Ана Петрова са собственици на ферма, в която има 200 овце. Според документите, които държавните ветеринари представят обаче, те отглеждат 16 кози и 93 овце.

БОЙКОТ В СТРАНДЖА: Не пуснаха лекари да проверят едно от стадата (ОБЗОР)

Оказва се също, че по документи не една, а две били заразените с чума овце в стадото.

Всички животни в Шарково са евтаназирани

Именно разликата в бройката на животните накара собствениците на овцефермата да откажат да дадат втора проба от животните си.

Изплащат обезщетенията за евтаназираните животни в Шарково

За да ги убеди, държавата смени ветеринарният лекар, който да отговаря за пробите на тяхната ферма. Дори и при променените обстоятелства обаче, Ани и Тошко не са съгласни да пуснат чужди хора в стопанството си и твърдят, че стадото им е здраво. 

„Какво толкова незаконно има в това да си видя пробите. Щом има Жандармерия, ще влязат и ще ги избият. Много ми е интересно защо прокуратурата не се задейства. Това не са два-три дни стачки. Всички мълчат”, каза още Тошко Димитров, собственик на ферма в Болярово.

„Вярвам, че чума няма”, заяви Снежана Василева, защитник на фермата в Болярово.

Жандармерията не допуска в Шарково нито един човек, който няма местна регистрация. Това ще продължи, докато селото не бъде изцяло дезинфекцирано. Очаква се дезинфекцията да бъде направена през следващите няколко дни до средата на седмицата. Тогава започват да текат 21 дни, след които селото ще може отново да бъде населено със здрави животни. 

Повече по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.