Въпреки, че е разстрелян за подривна дейност, стиховете на поета не спират да вълнуват и до днес

Днес се навършват 76 години от смъртта на поета Никола Вапцаров, той е разстрелян на 33 години от тогавашната власт заради подривна дейност. Стиховете му обаче не спират да вълнуват и днес.

Показаха за първи път оригинал на стихотворение на Вапцаров (ВИДЕО+СНИМКИ)

Всяка година, винаги в същия ден. И винаги със същите цветя.

„Белите гладиоли той ги е обичал много като цветя”, казва Веселин Караиванов.

И те цъфтят всяка година тук, където е положен поетът  - на този ден, точно преди 76 години. Последните 30 от тях, на всеки 23-ти юли, тук идва Веселин -познава Вапцаров от страниците - още от ученическите си години - но точно те го спасяват в най-тежките му мигове сред пещите на Кремиковци.

Почитаме паметта на поета Никола Вапцаров

„Той всъщност е писал с чувството на всички. И той самият го е казал в „Завод” – „едно сърце във тебе неуморно, пулсира с хиляди сърца”. Неговото сърце пулсира в хиляди сърца. И аз се видях в един момент, че и аз съм едно от тия хиляди сърца”, обяснява Веселин.

Затова днешният ден за Веселин е специален. Пропуска да е тук само един път - когато е на връх Олимп. Но и там намира начин да почете паметта на любимия си поет.

„Съвременният живот е чудесен, технологиите и така нататък, но проблемът е в това, че тези неща толкова са се разраснали като тумори, че са закрили мирогледа ни, че не можем всъщност през тях да видим сърцето, дълбочината”, твърди той.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.