В същото време кметът Джон Тори заяви, че атаката е "доказателство за проблем с оръжията" в града

ИДИЛ пое отговорността за стрелбата през уикенда, при която загинаха двама души в канадския град Торонто, съобщава БГНЕС.

Двама загинали и 12 ранени при стрелба в Торонто

"Нападателят е извършил атаката в съответствие с мисията за нападение на граждани от страните на коалицията", които се борят с ИДИЛ в Сирия и Ирак от 2014 г. насам, заяви групировката в своята агенция „Амак“.

Файсал Хюсеин, на 29 г., уби 18-годишна жена и 10-годишно момиче при стрелбата в Торонто в неделя вечерта. Той беше открит мъртъв близо до мястото на нападението след размяна на стрелба с полицията. При събитията в оживения квартал „Грийктаун“ в Торонто около 10:00 ч. в неделя бяха ранени също 13 души на възраст между 10 и 59 години, съобщиха официални лица.

ЗАГОВОР ЗА УБИЙСТВОТО НА ТЕРЕЗА МЕЙ: Уличиха британец, верен на ИДИЛ

Семейството на Хюсеин, в изявление пред „CBC News“ осъди "ужасните му действия" и заяви, че той страда от психични проблеми. Според тях младежът се бори с "тежки предизвикателства, свързани с психичното му здраве“, като е страдал от психоза и депресия през целия си живот.

АТЕНТАТ В ПАКИСТАН: Най-малко 128 загинали

Видеозаписите, публикувани от канадските медии, показаха Хюсеин, който облечен в черно, ходейки по тротоара, изведнъж изважда пистолет и стреля в близкия ресторант. Кметът на Торонто Джон Тори коментира стрелбата като "доказателство за проблем с оръжията" в града. Джихадистката групировка през последните години пое отговорност за редица смъртоносни атаки на Запад. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.