"Истинското решение на проблемите е в трите закона. Най-важният от тях е Законът за хората с увреждания", заяви омбудсманът

"Аз съм в контакт и с майките, и със слепите, и с глухите, и с хората с интелектуални затруднения от първия момент, в който съм омбудсман", каза омбудсманът Мая Манолова във връзка с поредния протест на хора с увреждания и на майките пред парламента.

Хора с увреждания излизат отново на протест

"Проблемите на хората с увреждания са еднакви. Те имат еднакви потребности и нямат противоречиви интереси. Да се възползваш от нещастието на хората и да ги настроиш едни срещу други наистина е много ниско. Много се надявам да не се стигне до там", каза Манолова.

Палатки срещу палатки: Протест на два лагера на хората с увреждания

Според нея проектът на Закона за личната помощ е бил първата стъпка - катализаторът, който да накара реформата наистина да тръгне.

"Хората се измориха да чакат реформите. Истинското решение на проблемите е в трите закона. Най-важният от тях е Законът за хората с увреждания", каза още Манолова.

Омбудсманът Мая Манолова влезе в ролята на арбитър

Тя обясни, че в проекта за нов закон, който в четвъртък социалният министър Бисер Петков е представил в палатките на протестиращите майки и на национално представените организации на хората с увреждания, са отчетени направените предложения.

"Трябва да се променят няколко неща. Комплексната оценка на проблемите и потребностите на човек с увреждане трябва да се прави на едно място. В нея трябва да има ясни указания каква помощ трябва да получава всеки човек и тези решения да са задължителни. Освен това държавата трябва да предоставя помощните средства, защото една част от средствата за тях изтичат и с тях се злоупотребява от доставчиците. Трябва смелост за реформи", заяви Мая Манолова.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.