От началото на тази година умрелите са 32 хиляди, посочва сирийската служба за гражданска регистрация

Ръководителят на сирийската служба за гражданска регистрация съобщи, че за цялата 2017 година в страната са регистрирани 68 хиляди смъртни случаи, пише проправителственият вестник „Ал Ватан“.

„За миналата година сме установили 68 хил. смъртни случая, без да отчитаме конкретните причини за тяхната кончина. От началото на тази година умрелите са 32 хиляди“, заяви Ахмад Рахал, цитиран от АФП и БГНЕС.

ООН: В Сирия няма повече обсадени райони

Рахал обаче не даде информация колко от починалите са загинали от насилствена смърт и за кои части от страната се отнасят данните.

Според него в регистрите не съществува графа „изчезнали“ и често лица, които са в неизвестност, са вписвани като починали.

28 цивилни загинаха при въздушно нападение в Сирия

По-рано антиправителствени активисти обвиниха Дамаск, че тихомълком фалшифицира регистрите за гражданско състояние и отбелязва задържаните в затворите като „починали“.

Правозащитни организации твърдят, че десетки хиляди сирийци се намират в затвори, контролирани от правителствените сили. Роднини и адвокати на задържаните твърдят, че те са лишени от контакт с близките си, подлагани са на мъчения и не получават справедлив съдебен процес.

От началото си през 2011 година, войната в Сирия отне живота на над 350 хил. души. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.