Импулсни номера от Словения атакуват абонатите

Нова "ало" измама. Сметката ни набъбва с пъти, ако върнем на непознат номер. Как действа новата нагла схема – отговорите от Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: „Ало” измамници се изправят пред съда (ВИДЕО)

След като в началото на годината мобилни абонати у нас бяха атакуваха от импулсни номера от екзотични дестинации, сега в ход е нова измама по подобни правила. Този път обаче позвъняванията идват основно от Словения, но не само. Измамените вече са стотици.

Измамници изнудвали възрастен мъж със заплашителна бележка пред дома му (ВИДЕО)

През последните дни много телефонни абонати у нас сигнализират, че са търсени от Словения от номера с код +386. Веднъж отговорили - следват и нови позвънявания. Този път от различни държави. Схемата работи именно чрез пропуснати повиквания от чужбина. При предишната масова атака за минута сметката на ужилените набъбваше с между 7 и 8 лева.

Новината за новата схема бързо плъзва из социалните мрежи, а ужилените от „ало” измамниците се оказват стотици. Схемата работи на принципа на пропуснатите повиквания и разчита на моментната ни емоция. Анализите на един от телекомите показват, че последната атака е само привидно от Словения. Зад телефонния код всъщност е „маскиран” оператор в Косово, където обажданията са малко по-скъпи от тези в ЕС.

78 телефонни измами регистрирани само през май

През последните дни сигналите от измамени към телекомите също зачестяват. За да спрат атаката, мобилните оператори блокират обажданията от докладваните от абонатите номера.

Според анализите на един от телекомите номерата, на които клипват, се избират на случаен принцип чрез софтуер. Според експерта по киберсигурност Борислав Сестримски изборът на жертви не е толкова случаен, а е резултат на редица проучвания. До номерата измамниците често се добирали чрез кражба на данни или закупуване на масиви с номера от интернет.

Мъж от Димитровград спаси съседка от „ало” измамници (ВИДЕО)

Все още ужилените не знаят как това ще се отрази на месечните им сметки. До дела в съда се стига рядко, тъй като натрупаните сметки не са космически, а до измамниците разследващите стигат трудно.

Как действа схемата и как измамниците подбират жертвите си? Как да търсим правата си, ако станем жертва на „ало” измамата? Отговорите на тези въпроси разберете във видеото.

Очакваме Вашите предложения за теми, както и сигнали, на e-mail: georgi.georgiev@ntv.bg и във facebook: Georgi Georgiev Nova TV.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.