Довчерашната заместник-шефка заяви, че е дала навреме информация за състоянието на фалиралата компания

Още проблеми на застрахователния пазар. Това прогнозира довчерашната заместник-шефка на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн.

В интервю пред NOVA тя обяви, че е дала навреме информация за състоянието на фалиралата компания „Олимпик”.

Това обаче предизвика нов конфликт. От едната страна е Ралица Агайн, а от другата Комисията за финансов надзор.

Изтече гратисният период за застраховани в "Олимпик"

Днес Агайн  обясни забавянето на информацията за проблемите със застрахователя „Олимпик”, която е трябвало да стигне до финансовия министър, с йерархията в Комисията. По думите й тя е информирала председателя й Карина Караиванова.

Малко по-късно от Комисията обясниха, че никога и по никакъв начин Агайн не е предупреждавала останалите членове на КФН за евентуални рискове относно фалита на компанията „Олимпик”.

КФН: Агайн не е информирала комисията за рисковете, свързани с "Олимпик"

За сигурността на сектора по нейно време, Агайн гарантира с проверки на Европейската комисия. Въпреки това криза със застраховките не е изключена. Причината, според нея, е решението на ВКС за разширяване на кръга на хората, които имат право на обезщетения от „Гражданска отговорност”.

„Има сериозни проблеми във връзка с това, че премиите по застраховката „Гражданска отговорност” за миналата година не бяха достатъчни, тази годна – също. Това са проблеми в сектора, които трябва да бъдат решавани и от регулатора”, заяви Ралица Агайн, бивш зам.-председател на Комисията за финансов надзор.

Ралица Агайн пред NOVA след оставката заради скандала "Олимпик"

Евентуални бъдещи проблеми в сектора видя и нейният предшественик. Но причината според него е друга.

„Единият от факторите е това какви пари изтичат от българските застрахователни компания по щети извън България. Искам много точно да заявя, че за година над 100 милиона евро изтичат от българските компании и българския гаранционен фонд към чужди икономики”, заяви Борислав Богоев, бивш зам.-председател на КФН с ресор „Застраховане”.

Секторът е следен строго, категорична е Агайн, а за проблемите в него се знаело от всички по веригата на Финансовия надзор.

Владимир Савов поема „Застрахователен надзор“ в КФН

„Аз от трудни решения никога не съм бягала. Каквото съм преценила, че е необходимо, включително най-тежките решения съм предложила на своите колеги от Комисията”, заяви Агайн.

Информацията за състоянието на „Олимпик” дошла от Кипър, била предадена с доклад по реда на йерархията директно на председателката на КФН Карина Караиванова.

„Не искам да упреквам никой от колегите си. Включително и председателя. Каквото е било необходимо съм уведомявала и колегите си и председателя. Оттам нататък за уведомяване на министъра и на правителството аз не бих си позволила да нарушавам йерархията”, заяви Агайн.

От Комисията за финансов надзор  са категорични, че Ралица Агайн никога не е предупреждавала за евентуални рискове. Освен това до момента при тях докладът,  който Ралица Агайн представи в Народното събрание не е постъпвал.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.