От комисията твърдят, че до този момент при тях не е постъпил докладът, който тя представи в НС

Ралица Агайн никога и по никакъв начин не е предупреждавала останалите членове на КФН за евентуални рискове относно фалита на „Олимпик“. Това се казва в становище на КФН по повод интервютата на Агайн в медиите.

Ралица Агайн пред NOVA след оставката заради скандала "Олимпик"

От комисията подчертават, че не е бил предоставен анализ за възможните неблагоприятни последствия от фалита на кипърската компания и до този момент при тях не е постъпил доклада, който Ралица Агайн представи в Народното събрание.

Ралица Агайн: Подавам оставка (СНИМКИ)

Не са били внасяни каквито и да е писмени сигнали, представляващи анализ и предупреждения за възможните рискове, свързани със ситуацията около ЗК "Олимпик" - Кипър, съобщиха от пресцентъра на Комисията за финансов надзор.

От комисията отбелязват, че вариант с фактология относно ЗК "Олимпик" - Кипър е бил качен в деловодната система на КФН едва в петък, 17 август. 

От КФН заявяват, че до този момент въобще не разполагат с доклада, който Ралица Агайн-Гури е представила в Народното събрание. И допълват, че голяма част от изнесените пред народните представители факти са били абсолютно нови и непознати до този момент и за тях.

Съгласно поправките в Закона за КФН, които са в сила от началото на годината, заместник-председателите на комисията имат пълна независимост в ресорите, за които носят отговорност, а решенията се взимат колективно, като председателят е "пръв между равни".

"Недоумяваме за каква липса на комуникационна стратегия и грижа за потребителите говори г-жа Агайн, след като в разгара на кризата от 1 до 15 август 2018 година тя беше в платен годишен отпуск и практически доста далеч от обстановката, в която работеше КФН", заявяват от комисията. 

От там допълват още, че на управление Застрахователен надзор е възложено да извърши детайлен анализ на рисковете в сектора, за който отговаря. 

КФН уверява засегнатите клиенти на ЗК "Олимпик", че ще положи всички усилия в рамките на предоставените й от закона правомощия да защити техните интереси и да ги информира своевременно относно правата им и процедурите за защита на тези права.

Ето и цялото становище на КФН:

„Изненадани сме от изявленията на Ралица Агайн-Гури пред медиите, в които се отправят внушения спрямо председателя и членовете на Комисията за финансов надзор (КФН). В тази връзка заявяваме, че не са били внасяни каквито и да е писмени сигнали, представляващи анализ и предупреждения за възможните рискове, свързани със ситуацията около  „Олимпик“. Като заместник-председател на КФН Ралица Агайн никога и по никакъв начин не е предупреждавала останалите членове на КФН или председателя на комисията за евентуални рискове относно фалита на „Олимпик”. Не беше предоставен анализ и оценка за възможните неблагоприятни последствия от фалита на кипърската компания. Вариант с фактология относно „Олимпик“ беше качен в деловодната система на КФН едва в петък. КФН до този момент въобще не разполага с доклада, който Ралица Агайн представи в Народното събрание. Голяма част от изнесените пред народните представители факти бяха абсолютно нови и непознати до този момент и за нас”, подчертават от КФН.

Кой ще изплати обезщетенията на застрахованите в „Олимпик”?

„Съгласно поправките в Закона за КФН, които са в сила от началото на годината, заместник-председателите на комисията имат пълна независимост в ресорите, за които носят отговорност, а решенията се взимат колективно, като председателят е „пръв между равни“. Недоумяваме за каква липса на комуникационна стратегия и грижа за потребителите говори г-жа Агайн, след като в разгара на кризата от 1 до 15 август 2018 г. тя беше в платен годишен отпуск и практически доста далеч от обстановката, в която работеше КФН. Правим това изявление с цел да се запази репутацията на Комисията за финансов надзор като институция. Отговор на въпроса за отговорността или липсата на такава относно предприети действия или допуснати бездействия по повод прекратяване на дейността на клона на „Олимпик“ в България очакваме да бъде получен от назначената от прокуратурата проверка на заместник-председателя, ръководещ управление „Застрахователен надзор” на КФН, и на самото управление. На управление „Застрахователен надзор” е възложено да извърши детайлен анализ на рисковете в сектора, за който отговаря. КФН уверява засегнатите клиенти на „Олимпик“, че ще положи всички усилия в рамките на предоставените й от закона правомощия да защити техните интереси и да ги информира своевременно относно правата им и процедурите за защита на тези права”, се казва още в изявлението на КФН.

ВСИЧКО ЗА АФЕРАТА "ОЛИМПИК" ЧЕТЕТЕ ТУК 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.