На него присъства и президентът Румен Радев

Българската военно-транспортна авиация чества 70-ия си юбилей. Празнуват летците, които помагат при бедствия, кризисни ситуации и често спасяват животи, когато възникне донорска ситуация у нас.

СНИМКИ ОТ ПРАЗНИКА ВИЖТЕ ТУК

Президентът Румен Радев коментира едно предстоящо посещение. Заместник-министърът на Атанас Запрянов ще води делегация в САЩ. Повод за посещението са офертите, които българската страна отваря във връзка със закупуването на изтребителите за бойната ни авиация.

НОВА ТЕХНИКА ЗА АРМИЯТА: Купуваме изтребители и бойни машини за Сухопътни войски

Президентът Румен Радев смята, че такова посещение не е уместно и контактите с всички заинтересовани страни - повече от 6, трябва да бъдат равнопоставени. Такава е европейската практика, обясни президентът.

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, който ще води делегацията, заяви, че подобно посещение няма как да повлияе на американската страна в решението й дали да се яви на конкурса.

Румен Радев: Лидерската среща на НАТО препотвърди единството в Алианса

"В момента, в който се изпрати искането за предоставянето на оферти до неговото получаване спират всякакви срещи, посещения и договорки. Единствената възможна среща е "Clarification conference", на която всички участници заедно получават разсяснение", заяви Румен Радев. 

„Българската страна няма как да повлияе на този етап по никакъв начин на това, което държавите ще решат и правят. Поканата, която сме получили, е за военно технически консултации. Такава покана можем да получи не само от САЩ, а от която и да е друга държава. Ние ще откликнем позитивно на такива покани”, заяви зам.-министър Запрянов.

Иначе на летището във Враждебна може да бъде видяна част от техниката на военно-транспортната ни авиация, с която разполага България. Има посетители, както ветерани, които получиха почетни плакети.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.