Вижте кадри от уникалните стенописи

В уникалната късноантична гробница, открита в центъра на София на 3 август, има стенописи, разказващи за Райската градина, съобщава БГНЕС. Находката беше открита при ремонт на тротоар на ул. „Моковска”.

СНИМКИ ОТ УНИКАЛНАТА ГРОБНИЦА ВИЖТЕ ТУК

За разлика от други подобни места, тук имаме стенописи - нещо изключително рядко в нашия опит от град София, всъщност Антична Сердика, тъй като стенописите в онази епоха са се поставяли от специални майстори, които взимали много големи хонорари”, обясни заместник-кметът на София Тодор Чобанов.

На 30 метра има друга една гробница със стенописи - единствената в цяла Сердика, в която е открит надпис с името на погребания в нея.

Това, което беше огромна изненада за екипа, е, че кръстовете на тази гробница - християнска, от в V в., са идентични с кръстовете по стените на гробницата на Хонорий. Тоест, тук говорим не просто за интересна гробница, а за ярки доказателства за група. Един и същ майстор най-вероятно е работил в няколко обекта в непосредствена близост с намиращия се до нас храм „Св. София”. По онова време той се е намирал в четвъртия си период”, обясни още Чобанов.

Откриха уникална антична гробница в центъра на София

По думите му, през V век най-вероятно храмът е изглеждал внушително и е бил една от водещите християнски светини на античния град.

Именно затова кметът на Столичната община взе решение да експонираме гробницата тук, на място. Ще направим специален вход от зелената площ с едно стълбище и гостите и жителите на града ще могат да разгледат от оригиналния вход стенописа, който намерихме и ще реставрираме вътре в гробницата”, обясни заместник-кметът.

Сред уникалните стенописи има големи червени кръстове и такива с флорални мотиви.

Това са китки, които се поставят много често по тези гробници, като тук те разказват за вярването на древните християни за Райската градина“, казва Чобанов.

Именно стенописите говорят за това, че гробницата е на някоя от най-богатите фамилии от онова време.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.