За финансовите проблеми на компанията в Кипър знаели от години

Десетки хиляди шофьори - на пътя без застраховка след фалита на кипърския застраховател „Олимпик”. А в Кипър за финансовите проблеми на компанията знаели от години.

Сметната палата в Кипър предупреждавала, че дружеството не е стабилно още преди три години. Главният одитор Одисеас Михаелидис пише в профила си в Twitter, че още през 2015 година кипърската институция е предупредила за възможни проблеми пред компанията от следващата 2016 година, когато влиза в сила новата система за застрахователен надзор в ЕС - познат като „Платежоспособност 2”.

Изтече гратисният период за застраховани в "Олимпик"

Михаелидис твърди, че според одита не е било възможно да се съберат доказателства за наличието на активи, достатъчни застрахователното дружество да работи нормално. Спорното финансиране е на обща стойност от около 210 млн. евро и включва инвестиции в имот и в  друго дъщерно дружество, корпоративни облигации и пари в брой.

А у нас шофьори отказват да подпишат нови застраховки.

„Ще ползвам автомобила с валидната полица, защото по мое убеждение аз имам такава. Ако ме глобят, защото те имат такова право, аз пък имам своето право да си търся правата в съда”, заявява Георги Христов.

КАЗУСЪТ „ОЛИМПИК”: Ралица Агайн влезе в спор с КФН (ОБЗОР)

Според данни на Гаранционния фонд към днешна дата 74 000 автомобила се движат без застраховка. Като за последните 24 часа в цялата страна са сключени близо 10 000 нови полици. В началото на месеца най-много незастраховани превозни средства спрямо регистрираните по области са във Видин - 7 на сто, Кърджали - 6,32%, Враца – 5,26%, и Русе с 4,75 на сто.

„Санкцията е глоба, съставяне на акт за административно нарушение. Всички автомобили, които нямат „Гражданска отговорност”, Гаранционният фонд прави едно служебно прекратяване – дерегистриране на автомобила”, заяви застрахователният експерт Лазар Георгиев.

КФН: Агайн не е информирала комисията за рисковете, свързани с "Олимпик"

И докато застрахованите чакат, председателят на кипърския гаранционен фонд заяви - българският клон на „Олимпик” не е правил вноски във фонда в Кипър.

„Аз ви казвам - българският клон не е плащал вноски в кипърския Гаранционен фонд. Това е ясно. Ние получаваме вноски само от автомобили, застраховани в Кипър, автомобили с кипърски номера. Аз вярвам, че българският Гаранционен фонд трябва да е събирал вноски от българските автомобили, от застрахователните компании в България, но питайте тях, защото всяка страна си има различни правила”, заяви Акис Папахристодулу, генерален мениджър на кипърския Фонд за автомобилно застраховане.

Ралица Агайн пред NOVA след оставката заради скандала "Олимпик"

Според Папахристодулу Фондът има задължение само да компенсира потърпевшите при пътни злополуки, но не и да възстановява суми по прекратените застрахователни полици.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.