По думите на проф. Христомир Брънзов и ръководството на института ще се оттегли в знак на солидарност

Ръководството на БАН прекрати мандата на професор Христомир Брънзов като директор на Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Пред БНР той посочи, че това решение е било очаквано, както и че ръководството на института също ще се оттегли в знак на солидарност.

Министър Вълчев: НИМХ излиза от БАН

Професор Брънзов беше категоричен, че отстраняването му е свързано с неговата подкрепа за протеста на синоптиците и хидролозите от последните месеци. Те настояват НИМХ да се отдели от БАН.

Припомняме, че в сряда синоптиците излязоха на протест с искане за незабавно отделяне от БАН. Решение за НИМХ все още няма, въпреки че в средата на месеца премиерът нареди до 22 август проблемът да бъде решен. Синоптиците организират няколко протеста и заплашват да спрат да изготвят прогнозата за времето.

Синоптиците отново се вдигнаха на бунт (ВИДЕО+СНИМКИ)

Преди седмица министърът на образованието Красимир Вълчев съобщи, че ако МОН и БАН не намерят решение, с което да удовлетворят исканията на института, като му дадат по-голяма самостоятелност и обезпечат финансовата му независимост, Борисов ще посочи такова.

Обсъждат се два варианта за разрешаване на кризата с НИМХ

Протестът на синоптиците се премести от централата на БАН пред сградата на Министерски съвет, където се провежда редовното заседание на правителството. Работещите в НИМХ вече заявиха, че решението им е категорично – не желаят повече да са част от БАН.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.