Ако не се стигне до споразумение, има опасност от нова морска битка

Френските и британските рибари сядат на масата за преговори след битката в Ламанша в сряда. Тя беше пореден епизод от мидената война между Франция и Великобритания. Ако не бъде постигнато споразумение рибарите от Нормандия заплашиха, че са готови за нов морски сблъсък с английските лодки.

Зад на пръв поглед куриозния инцидент тлее дългогодишен конфликт за правата на рибарите от двете страни.

Моряци се замеряха с камъни от лодки в Ламанша (ВИДЕО)

"Ние, френските рибари, имаме квоти и разрешени часове. Британците нямат нищо -  за тях е позволено 7 дни в седмицата. Пълнят лодките и си отиват, за нас остават огризките", каза Антони Кеснел, френски рибар.

Нормандските рибари имат право на улов само между 1 октомври и 15 май. Британците нямат забрани, но има негласно споразумение да ограничават улова, когато има забрана за французите. По думи на френските рибари тази уговорка не се спазва заради Brexit.

Може ли Черно море да остане без риба?

"Британските рибари ловуват законно в тези води, водим разговори с френските власти, за да не се повтарят сцените от тази седмица", заяви Майкъл Гъв, министър на околната среда на Великобритания.

През 2009 г. отново избухна "миден конфликт", но тогава беше постигнато споразумение между Лондон и Париж. Сега Тереза Мей също обеща да работи за потушаване на напрежението.

Много семейства в Нормандия се препитават с улов на известните миди Сен Жак - огромните мекотели са истински деликатес. Местните медии дори отразяват първия ден, в който започва  продажбата им.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.