Партията ще гласува против оставките на Радев, Московски и Нанков

Валери Симеонов отправи последно предупреждение към партньорите си и постави ултиматум. Неговата формация НФСБ остава във управлението, но  може да напусне властта, ако ГЕРБ и другите партии не изпълнят изискванията им. 

Разговорите между партиите в състава на Обединените патриоти в понеделник отново бяха пред медиите, въпреки че всички казваха, че точно това не искат. Единият вицепремиер - Валери Симеонов, обяви себе си за дисциплиниран партньор, но партията му била самостоятелна и с право на мнение. 

А другият вицепремиер-патриот Красимир Каракачанов зае ролята на балансьор - искал мир, не искал оставки всеки път, когато обществото ги очаква, но неговата партия щяла да подкрепи отстраняването на тримата министри заради катастрофата край Своге - премиерът имал право, били на ГЕРБ. 

"Има диалог - има коалиция. Няма диалог - няма смисъл", посочи Симеонов. Според него смисълът във властта идвал с разговора. Затова засега НФСБ оставал в управлението. В същото време неговият лидер изиска промяна на отношението към партията, на скоростта на реформте й, на, по думите му, "съмнителното поддържане на политически рейтинг" от премиера.

"Желанието да се угоди на всички води до неубедително управление и риск от неизпълнение на управленската програма на коалицията", каза Симеонов.

Каракачанов: НФСБ няма да излезе от управлението, доколкото чухме всички

Снимка: Олег Попов, NOVA

Затова НФСБ поиска няколко неща. Първо, с Патриотите да се говори преди евентуални рокади. Второ, до края на септември Патриотите в Народното събрание да не се ръководят само от Волен Сидеров, както е сега, а от още двама души - от другите две партии в малката коалиция. Същевременно, Симеонов изтъкна, че партията ще гласува против оставките. И предупреди, че ако трите решения не бъдат зачетени, ще да последва точка четири - да се обсъжда излизане от коалицията. Защото нямали претенция за власт.

Политолог: Ако ще има предсрочни избори, няма да са сега

"Кое да чакаме? Че няма да ни бъдат приети законите? И ние ще чакаме и ще стоим? Когато се бориш за нещо и нищо не постигаш, какъв е смисълът от твоето присъствие във властта?", попита той. 

Снимка: Олег Попов, NOVA

НФСБ няма да подкрепи оставките на тримата министри

По думите му НФСБ били против трите оставки. Но пък подкрепяли варианта да си тръгне министърът на туризма Николина Ангелкова, с която Симеонов отдавна е в конфликт.

"Не е особено полезна в бранша, в който работи. Смятаме, че няма да е полезна в никой бранш", коментира вицепремиерът. Запитан обаче дали той би поел нейния пост, отговори: "Не ми е детска мечта въобще. Ако ще се хвана с нещо, ще се хвана, защото виждам в това смисъла да се опитам да променя и направя нещо, което ще остане след мен. Егоистично, но е така". 

БЪДЕЩЕТО НА КОАЛИЦИЯТА: Според Каракачанов комуникацията буксува

А другият вицепремиер-патриот Красимир Каракачанов поиска във Facebook статус да няма егоизъм. И изказа мнението си в 8 точки. Една от тях беше никой патриот да не поставя условия. По думите му всички били виновни за напрежението, но никой нямал право да се държи като ментор. 

"И на мен ми омръзна, вместо да  си говорим за армията и проблемите й, да си говорим кой какво казал от моите коалиционни партньори", коментира Каракачанов. Според него трябвало да се съберат и да приемат етични правила. И да си кажат: ще участват ли в коалиция в случай на избори. Но трябвало с мир.

"Аз съм си приготвил една синя каска - ще взема да я занеса вече на коалиционен съвет. Всяка ситуация, при която част от коалицията напусне, не е добре за самата коалиция", каза той.

Напускането на властта засега не е тема. Освен точките от изискванията на Валери Симеонов обаче ще се броят и депутатите, които да гласуват оставките на тримата министри. Засега "ЗА" отстраняването им се очаква да гласуват от ГЕРБ, ВМРО и АТАКА - общо 114 души. Така че оставките на Нанков, Радев и Московски могат да минат през парламента само с още поне 7 гласа  на депутати от опозицията.

ВСИЧКО ЗА КАТАСТРОФАТА КРАЙ СВОГЕ И ПОСЛЕДВАЛИТЕ ОСТАВКИ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.