Решението за самостоятелност е взето въпреки Русия

Вселенският патриарх е предоставил на Украйна право да създаде поместна съборна православна църква. Това съобщи в туитър украинският президент Петро Порошенко. Той допълва, че решението за самостоятелност на украинската православна църква е взето въпреки несъгласието на Москва.

В петък патриарх Кирил беше на посещение в Истанбул при Вселенския патриарх Вартоломей. "Въпросът за автокефалността на украинската църква е решен и ние продължаваме напред", казал вселенският патриарх пред Кирил.

Русия спира преговорите за Украйна в Нормандския формат

"Беше взето решение за правото на Вселенската патриаршия да дава на всички държави и на първо място, на Украйна, правото да се създаде автокефална украинска православна църква без да се взема предвид меннието на Москва.", заяви президентът на Украйна Петро Порошенко.

Гърция гони двама руски дипломати (ВИДЕО)

В момента православните в Украйна са разделени между полувтаномна църква, лоялна на Москва и непризнатата църква на украинския патриарх Филарет. След кризата от 2014-та украинските власти започнаха инициатива да получат томос за автокефалност от патриарха на Константинопол. Официална позиция на Москва за независимостта на украинската църква няма. Въпреки това, ако Константинополският патриарх даде автокефалност на Киев, той би официализирал разцепление с Московската патриаршия. От векове има съперничество между патриарх Кирил, който обединява 150 милиона вярващи и Вселенския патриарх Вартоломей, който е считан за пръв сред равни в православния свят.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.