Според Атина те действат срещу гръцката национална сигурност

Нов дипломатически фронт срещу Москва. Гърция обяви, че експулсира двама руски дипломати. Подозрението срещу тях е, че са се месили във вътрешните работи на Атина и са работили срещу подписване на споразумението за името на Македония. В отговор Москва също ще гони дипломати.

Гърция официално е информирала Русия, че експулсира двама руски дипломати в петък и е дала срок от няколко дни да напуснат страната. Единият от двамата е Виктор Яковлев, съобщават гръцките медии.

Заев: България, Македония и Гърция са двигателят на Балканите

Пред гръцката телевизия „Скай” говорителят на гръцкото правителство Димитрис Дзанакопулос заяви, че Атина предприема мерките заради дейности, несъвместими със статута на руските дипломати.

На още двама руски дипломати ще бъде наложена забрана за влизане на територията на Гърция. От руското външно министерство съобщиха, че ще отвърнат реципрочно на действията на Атина и също ще експулсират двама гръцки дипломати.

Позовавайки се на дипломатически източници, гръцките медии посочват, че с парични възнаграждения Русия се намесва в работите на общински власти, на Гръцката православна църква и се опитва да спечели влияние на Атон.

Русия: Ако Македония се присъедини към НАТО, става наша мишена

Намесва се името на Императорското православно палестинско общество - най-старата православна организация в Русия. Оттам категорично отрекоха твърденията в гръцките издания.

Гърция и Русия традиционно поддържат добри отношения. Атина беше една от страните,  които не експулсираха руски дипломати в отговор на отравянето във Великобритания на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му. От друга страна, Москва традиционно смята разширяването на НАТО за директна заплаха за собствената си национална сигурност.

Репортер: Тоня Димитрова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.