МВР е могло да затвори опасния участък и да предотврати катастрофата

МВР е могло да затвори опасния пътен участък при Своге и да предотврати катастрофата със 17-те жертви. Това обявиха от Института за пътна безопасност.  Днес експертите представиха предварителния си доклад по случая. В него обвиняват още и Пътната агенция в липса на контрол.

От МВР отказаха коментар с мотива, че в момента тече разследване. А от прокуратурата уточниха, че въпросният доклад няма официален характер и че разследването на националната следствена служба продължава. 

Започна ремонт на пътя край Своге (ВИДЕО)

22 експертизи, 7 огледа и над 120 класьора с документация. Това отчита към този ден и час прокуратурата по случая с катастрофата от 25-и август.

Разследването продължава, а паралелно с него тече и „независимо изследване” на Института за пътна безопасност (ИПБ). Днес в предварителен доклад експертите от гражданската квота обявиха един водещ извод. По думите им е липсвал качествен контрол. 

Институтът за пътна безопасност със свое разследване на катастрофата край Своге

"Този път преди ремонта е бил по-безопасен, а най-циничното е, че възложителят е поставил точно такова изискване - да се подобри безопасността на пътя", коментира Дарина Русинова от ИПБ. 

"Като се започне от първата фаза - фазата на проектирането преди ремонта, премине се през самия ремонт и се достигне до въвеждането му, пускането в експлоатация и експлоатацията му, всеки един от органите, които са били отговорни за това този път да ни осигурява безопасност и безпроблемно придвижване, е допуснал пропуск или грешка”, допълни тя. 

Гаранция от 2000 лева за шофьора на катастрофиралия автобус край Своге

По думите й последният орган, който е можел да предотврати това, е МВР. Министерство също не е упражнило правомощията си и не е наложило санкция, допълни тя. От МВР отказаха коментар с мотив, че в момента тече официално разследване. 

Обвиненията са не само към Пътната агенция. Основните си критики Институтът отправя към МВР. 

Адвокатът на Григоров: Съдът прецени, че няма как да осуети разследването

"Може чрез съответните организационни мероприятия пътят да бъде затворен до отстраняването на конкретни проблеми. В случая имаме седем предписания за опасност, не сме глобили стопанина и не сме предприели инженерни решения, за да отстраним скоростта", категоричен е Богдан Милчев.

Нито пътната агенция, нито МВР отговориха на критиките. С мотив, че официалното разследване на държавата още не е приключило. 

ВСИЧКО ЗА ТРАГИЧНИЯ ИНЦИДЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.