Съдебното заседание в Бургас се отложи

Стотици хора излязоха на митинг пред Съдебната палата в Бургас. Те заявиха своята подкрепа за четиримата гранични полицаи, обвинени от Турция за убийството на турски рибар бракониер преди 10 години край Резово. Във вторник полицаите се изправиха пред Районния съд в Бургас. Заседание беше отложено по настояване на адвокатите на четиримата граничари. 

"Разбрахме, че писмени материали, които не са в полза на граничните полицаи, са спестени от турска страна. Ние сме длъжни да се снабдим с тях", категоричен беше адвокатът Станко Кралев.

Михаил Цонков, Николай Петков, Живко Петров и Николай Костов бяха оправдани от всички съдебни инстанции в България и от Европейския съд за правата на човека. Две експертизи доказаха, че изстрелът от пистолета е произведен, след като оръжието се е оплело в рибарските мрежи при схватката. Въпреки всичко, турският наказатален съд в Къркларели иска българите да представят свои доказателства за инцидента от преди 10 години. 

"Искаме да покажем, че националното самосъзнание на българина все още е будно. Българинът уважава хората, които са изпълнили своя дълг и са защитили родината", заяви Пламен Петров от мото клуб "Хулиганите".

Наказват двама граничари, допуснали задържан чужденец да избяга от Летище София

"Всички материали по това досъдебно производство са представени. Сега ние трябва да ги връчим официално чрез Бургаския районен съд на турската страна. Благодаря на всички български институции, които застанаха зад нас", заяви граничният полицай Николай Костов.

Полицаят Николай Петков благодари на кмета на Бургас, на Мая Манолова и Сотир Цацаров, както и на всички бургаски депутати, които се обединиха за каузата. 

"Все още нищо не е приключило. В България нещата се случват по-бавно, но е важно, че имаме подкрепа от всички институции", категоричен беше Живко Петков.

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.