Решението е на магистратите в Хасково

За първи път - съдът отмени глоба на шофьор, който бил с невалидна гражданска отговорност на фалиралата компания Олимпик. Решението е на магистратите в Хасково. Съдът е приел обяснението на шофьора, че тъй като живее главно в Съединените щати не знаел, че платената до края на годината полица е станала невалидна.

Историята започва през нощта на 9 септември в Хасково, когато Александър е спрян от патрул на полицията. При проверката се установява, че полицата му за Гражданска отговорност не е валидна.

„Конкретно търсеха хора с полици на „Олимпик” и аз в този момент нямах представа моята полица дали е на „Олимпик”, или е на друга застрахователна компания, както и какво се е случило с „Олимпик”, тъй като през предишния месец бях в чужбина”, обясни Александър Ангелов.

 На мястото бил извикан друг патрул, който да състави на Александър акт. Това отнело близо 2 часа. През това време той проучил информацията за фалиралия застраховател.

ДАНС и КФН влизат в четири застрахователни дружества

„Никога не съм предполагал такова нещо, че е възможно да се случи и все още ми е трудно да повярвам, че такова нещо може да се случи в страна, в която уж има регулация”, каза той.

 Автомобилът, с който бил Александър, се води на майка му. Тя по никакъв начин не била уведомена за фалита на компанията и че полицата й е невалидна.

„Платена е до декември 2018 г и, ако „Олимпик” не беше фалирало, тази полица щеше да си важи още няколко месеца”, каза адвокатът Христо Маргаритов.

КФН поиска информация за "Олимпик" от Кипър

 Адвокат Маргаритов е упълномощен от Александър да обжалва от негово име наказанието, тъй като самият той е в САЩ. Преди дни съдът се произнася.

„Актът и наказателното постановление падат. Мотивите на съда са, че за да се носи наказателна и административна отговорност трябва да има вина, а в случая доверителят ми не носи такава вина”, обясни той.

Стартира делото по казуса "Олимпик", първото заседание продължи 15 мин.

 От МВР все още не са обжалвали решението. От там заявиха, че са действали според разпоредбите.

Репортер: Димитър Иванов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.