Правителство на малцинството би било уязвимо от натиск, каза обаче вицепремиерът Томислав Дончев

ДПС поискаха патриотите да бъдат отстранени от властта. И обещаха, че ако ГЕРБ състави правителство на малцинството, ще им гарантира подкрепа при ясна програма.

Ден след като ДПС официално поискаха оставката на вицепремиера Валери Симеонов заради скандала в Агенцията за българите в чужбина, от движението за права и свободи отправиха конкретно предложение към ГЕРБ – правителство на малцинството, но с тяхната парламентарна подкрепа. И така - отговорът на управляващите не закъсня. За ГЕРБ кабинетът Борисов 3 бил честния формат и не виждали как правителството може да работи в режим – правителство на малцинството. А патриотите отправиха закана.  

Депутат от ДПС: Искаме всички Патриоти да бъдат отстранени от властта

Рано тази сутрин ДПС припомни офертата си към властта. 

„В първия ден на 44-тия парламент предложихме на ГЕРБ да си съставят само тяхно правителство като им гарантирахме подкрепа при изпълнение на ясни приоритети и ясни програми. Това нещо не беше прието”, обяви в „Здравей, България” депутатът Хамид Хамид от ДПС. Той заяви, че валидността на това предложение вече изтича, но все още е валидно.

Няколко часа по-късно в парламента, първи отговориха патриотите. Със закана.

„Те могат като опозиция да държат сметка, да искат каквото си пожелаят, но ние няма да допуснем да им направим удоволствието ДПС отново да се върнат във властта”, заяви Юлиан Ангелов от „Обединените патриоти”.

И отправиха поглед към партньорите си във властта.

„Ако нашите партньори от ГЕРБ имат такова виждане, желание. Това е друг въпрос. Но за момента не виждаме подобно нещо”, каза Ангелов.

А от ГЕРБ бяха категорични. Отхвърлиха офертата на ДПС.

 „Едно правителство на малцинството би било слабо. Едно правителство без ясна, честна парламентарна подкрепа, би било уязвимо по отношение на натиск отвсякъде, това не би било ефективно”, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Левицата, която този път остана в периферията на политическата интрига, заяви, че проблемът не бил в Патриотите.

„Аз не мисля, че Патриотите са проблема на днешното управление. Проблемът на днешното управление е цялата конструкция, която е създадена. Има някаква игра между някакви играчи, все едно има състезание”, каза Елена Йончева от БСП.

Въпреки това и социалистите, и ДПС продължават да настояват за оставка. На вицепремиера от квотата на патриотите – Валери Симеонов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.