Двамата премиери разговаряха в резиденция „Евксиноград”

Борбата с тероризма и възможностите за доставка на газ от Гърция обсъждаха българският премиер Бойко Борисов и израелският министър-председател Бенямин Нетаняху. Двамата се видяха на четири очи в двореца „Евксиноград” във Варна.

Посрещнат свойски в България, но за пръв път от 7 години, Нетаняху заговори за борба с тероризма.

„Благодаря за отдадеността, с която България брани сигурността на Израел. Ние сме част от една и съща цивилизация, която оценява свободата, мира и напредъка.  Днес тази цивилизация е подложена на атака, предимно от радикалния ислям. Най-голямата сила на радикалния ислям е Иранският режим -  покосява нация след нация - проявява се в Ливан, в Сирия, в Ирак, убива цивилни по света”, заяви израелският министър-председател.

А заедно България и Израел можели не само да се справят със заплахите, но и да напредват - в технологиите, дигиталното здравеопазване, киберсигуността. И газовите доставки.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Сега говорим с някои държави, с които ще се видим утре - Гърция например - за доставка на газ за Европа от проекта EastMed. Много амбициозен проект, на проучвателен етап е, но са позитивни първоначалните ни изводи, надявам се част от този газ да стигне до България”, обясни премиерът на Израел.

Нетаняху и Борисов се срещат за трети път за четири месеца - досега все в Израел. Било знак за истинско приятелство.

„Благодарение на твоето лидерство, България се превърна във водеща държава в ЕС, не само на Балканите. И, разбира се, на световната сцена“, обърна се израелският премиер към министър-председателя Бойко Борисов.

А България се показа готова за общи постижения.

„Надявам се в сферите, в които Израел е водещ, а България има своите възможности, да развием високите технологии. Надявам се това, което си ми обещал, а ти изпълняваш обещанията – нашите военни заводи да развият изграждането на дронове, някой ден да се реализира”, заяви Борисов.

Свързани исторически със спасяването на българските евреи, двамата премиери си напомниха и географските връзки.

„Оттук Варна вляво се вижда Крим, вдясно Истанбул, отзад - Косово. И нашият регион е такъв, че с приятелство и толерантност да си решаваме проблемите”, посочи още българският премиер.

Той съобщи още, че е запознал Нетаняху с посещенията си в ОАЕ и Египет, защото хранителните хъбове, които има желание да се правят на Балканите, в частност и в България, са изключително важни.

„Мостът, който искаме да направим с Обединените арабски емирства, е свързан със сферите на образованието и културата", допълни Борисов. 

„Продължаваме разговорите на високо ниво за постигане на договорености по специалното оборудване. Мисля, че можем да направим много заедно. Надяваме се да можем с комбинациите на еврейски технологии и български, да постигнем добро сътрудничество. Технологиите осигуряват бъдещите места за работа. Радвам се когато компаниите на двете държави постигат сътрудничество“, посочи израелският премиер.

Според него има голям потенциал и в областта на енергетиката. 

„Между България, Израел и Гърция може да бъде изградена газова връзка. Ще стане въпрос по време на разговорите ни и Източно средиземноморски проект – смятам, че малко израелски газ може през Гърция да достигне и до България", каза Нетаняху визирайки проекта EASTMED.

В петък Борисов е домакин на четиристранната среща България, Гърция, Румъния и Сърбия. Тя отново ще се проведе в резиденция „Евксиноград“.

Министър-председателите на България, Гърция и Румъния - Бойко Борисов, Алексис Ципрас и Виорика Дънчила и президентът на Сърбия Александър Вучич ще обсъдят развитието на съвместните инфраструктурни проекти в контекста на свързаността на Балканите. Фокус на срещата ще бъде и задълбочаването на регионалната стабилност, както и актуални европейски въпроси.

По-късно лидерите от формата ще проведат работен обяд, в който ще участва и министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.