Дали ще бъде върнато на майката, или институциите ще поемат грижата за него?

3-месечното бебе, което беше заснето босо и гладно на улицата, заедно с пияните му баба и майка, е в център за настаняване от семеен тип. В следващата половин година социалните ще проучват възможностите то да бъде настанено при роднини или да получи адекватни грижи. Според тях обаче то трябва да е далеч от родния му дом в „Малашевци”.

Нова версия за премръзналото дете, което социалните отнеха от семейството му след скандално видео в социалните мрежи. Майката и бабата на бебето избягали с него вечерта, преди заснемането на видеото и цяла нощ не се прибрали. Оттогава дядото, който всъщност се грижел за детето, го търсел.

От началото на годината досега по данни на Агенцията за социално подпомагане социалните работници са прехвърлили 904 деца в приемни семейства. Тяхната съдба обаче често се променя, като с времето те може да се настанят при роднини или да отидат в центрове за настаняване от семеен тип. Най-често причините за намеса на институциите са лоши битови условия, липса на средства за отглеждането им или влошено здравословно състояние.

На 25 октомври социалните получават анонимен сигнал, че майката на бебето Фиданка и баба му Рени не се грижат добре за него. Проверяващите намират семейството в столичния квартал Малашевци. Първата проверка на социалните била именно в тази къща тогава те не установяват проблеми, детето е било здраво и за него са се грижили добре.

 Според лелята на 3-месечното бебе дотук се стигнало заради баба му и майка му, които имали проблеми с алкохола. Ден преди да бъде заснет шокиращият клип, двете взели детето и избягали от дома си пияни. За пеленачето грижи полагал само дядо му, който си го иска обратно.

 „Такова понятие „отговорно родителство няма”. Беше направен опит такъв термин да влезе в закона за детето, но този закон така и не видя бял свят”, каза главният секретар на Държавната агенция за закрила на детето Теодора Иванова.

Затова в началото на следващата година се очаква народното събрание да приеме правила, които се позовават основно на Конвенцията за правата на детето и опита на други държави, за да се знае какви са отговорностите на един родител не само морално, а и законово.

Клип с пияни жени, разнасящи голо бебе по улиците на София, възмути мрежата (ВИДЕО)

Видеото беше заснето в София около 07:00 часа сутринта в четвъртък. На него се вижда как две жени в нетрезво състояние разнасят полуголо бебе в студените сутрешни часове. Случаен минувач успява да заснеме случката. Клипът провокира вълна от възмущение в интернет. Видеозаписът беше споделен близо 19 000 пъти и предизвика почти 4 000 коментара. Сигналът до властите подават други хора, видели малко по-късно двете жени и бебето на улицата. Момиченцето е настанено в център за настаняване от семеен тип.

„Целият екип си свърши много бързо работата. Полицаите пристигат много бързо и закарват детето в здравно заведение. Там се полагат необходимите грижи за бебето. От там сигналът идва при нас. Ние направихме проучване и разбрахме от колегите в дирекция Социално подпомагане - „Оборище”, че това семейство е проучено съвсем наскоро, след подаден сигнал на 25 октомври. Разбрахме, че детето живее в „Малашевци” , в стара, порутена къща при лоши битови условия“, заяви директорът на дирекция Социално подпомагане - „Лозенец” Веселим Кожухаров.

В четвъртък стана ясно още, че държавните служители знаят, че детето е в риск от 25 октомври.  Днес те отговориха, че са действали изцяло по законовия ред.

Кожухаров обясни, че не е имало как 3-месечното момиченце да бъде взето от родителите още на 25 октомври, защото първо трябва да се проучи случаят. В ефира на „Здравей, България“ той изказа благодарност към будните гражданите за тяхната социална отговорност.

„По принцип сигналът се проучва 10 дни, нормално е да се отиде, да се видят битовите условия, да се види как се живее. Първо са им показали, опитали са да ги излъжат, показали са им друга къща, детето е било облечено и нахранено, не може да го вземеш. Първо трябва да се проучи, така че аз мисля, че колегите те са си свършили работата”, заяви Кожухаров.

Полицията в Перник на крак заради сигнал за изоставено бебе

„Оттук нататък детето ще прекара 6 месеца в центъра за настаняване от семеен тип. С майката ще направи опит да се работи. Ще се проучи има ли възможност то да бъде реинтегрирано в семейство на роднини. Ако това не стане, ще се проучи приемно семейство“, каза още директорът. 

„Знаем, че след като бъде изписана една родилка, в рамките на една седмица педиатърка  прави оценка на семейството и средата, в която детето ще израсне. Съответно, ако има нередности, се сигнализират съответните социални служби“, каза в студиото на “Здравей, България“ Огнян Исаев от “Ромски образователен фонд“.

"Ничия земя": Историята на жената, изоставила бебето си в София (ВИДЕО)

„Крайно време е да имаме единен стандарт какво е това отговорно родителство, независимо дали става дума за роми, или българи. Детето вече е загубило психологическата връзка майка-дете. То със сигурност има травма“, каза  психологът Младен Владимиров.

„Когато социалното подпомагане се свежда само до даване на помощ, ще виждаме ето такива уродливи форми и ще чакаме някой буден гражданин през социалните мрежи да подаде сигнал и да сработи координационния механизъм за деца в риск”, коментира още Младен Владимиров.   

Повече за случая гледайте във видеото.

Репортери: Златина Зехирова, Рада Богданова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.