Работници от най-голямата ферма за патици край Хасково излязоха на протест

Недоволство във ферми за патици, заради обявените огнища на птичи грип в страната. Работници от най-голямата ферма за патици край Хасково вече излязоха на протест.

Собственикът на фермата, в която беше обявено огнище на птичи грип преди две седмици, определи действията на Българската агенция по безопасност на храните като опит да бъде унищожено отглеждането на патици в страната. В тази ферма вече са унищожени десетки хиляди птици и има още над 50 000, които предстои да бъдат умъртвени.

Откриха инфлуенца по птиците в две хасковски села

Днес са излюпени нови птици, които пък не може да бъдат транспортирани заради забрана от страна на агенцията. Над 400 служители се притесняват, че ще останат без работа. От агенцията по храните, обаче  заявиха, че обвиненията са несъстоятелни. Увериха, че действат според разпоредбите и че в понеделник са инициирали среща с фермерите. те пък смятат да проведат мълчалив протест пред агенцията.

Земеделският министър: Две години не можем да изкореним птичия грип

„Всички колеги скочиха, изреваха и взеха решение за продължаване на протестните действия, оплаквайки се от същото нещо, бидейки абсолютно сигурни, че това е сценарий да бъдат ликвидирани патиците в България. И ви казах простата схема - за да не стане по административен начин, каквато идея са имали, се прави огнище, огнище ... и като станат много огнища - какво става - изгаря цялата прерия”, каза собственикът на фермата Павел Челебиев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.