Подобни престъпления не намаляват, а се увеличават, заявяват местните власти

Полицията в Берлин е отчела над 100 нападения срещу хомосексуални хора за периода от началото на годината до септември. Трийсет от тях били съпроводени с насилие, а 75 включвали обиди, предаде БТА.

"Вземаме насериозно този въпрос", каза началникът на полицията в Берлин Барбара Словик на събитие на организациите Коалиция срещу хомофобията и Асоциация на лесбийките и гейовете.
Според полицията макар и данните за трите тримесечия от началото на годината да са с по-ниски стойности в сравнение със същия период на 2017 г., през който хомофобските атаки бяха 139, двата периода не можело да бъдат сравнявани, тъй като не всички престъпления били включени в статистиката.

Парижани излязоха на протест срещу хомофобията

Престъпленията на хомофобска основа не намаляват, а се увеличават, каза Словик. Това може да се дължи на повече подадени сигнали или на по-голям брой престъпления, но е ясно, че има голям брой случаи на престъпления на хомофобска основа, за които не е било съобщено, заяви тя.

Според полицейските данни повечето престъпления били извършени по улиците на берлински райони, в които присъствието на хомосексуални е особено видимо, като например централния район, Фридрихсхайн-Кройцберг, Нойкьолн и Шонеберг.

Заподозрените за атаките са както германци, така и чужденци, но броят на хората от мигрантски произход е по-голям от този на населението с немигрантски произход, заяви Словик.
Ръководителят на Асоциацията на лесбийките и гейовете Йорг Щайнерт пък изтъкна проблема за принудителните бракове на мъже и жени, по-специално в турските и арабските семейства, отбелязва ДПА. По думите му най-малко 17 мъже в Берлин били принудени да се оженят, защото били хомосексуалисти.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.