В спор по темата влязоха застрахователния експерт Милен Петков и Христо Радков от обединението на шофьорите

Когато говорим за застраховка срещу риска от катастрофа  и отговорността на водачите, трябва да започнем с превенцията и спазването на правилата още от училище. Това е единствената допирна точка между застрахователите и застрахованите  по въпроса трябва ли да бъде въведена системата „Бонус Малус” при задължителната застраховка „Гражданска отговорност, стана ясно в студиото на „Плюс Минус”.  При тази система водачите без регистрирани нарушения на правилата за движение ще ползват отстъпка от цената, а тези, които имат провинения, ще плащат повече.

Нарушителите на пътя ще плащат до 4 пъти по-скъпа "Гражданска отговорност"

„Със системата „Бонус Малус” ще постигнем повече справедливост в цената на „Гражданска отговорност”. Да по-некоректните шофьори, тези с повече нарушения със сигурност ще плащат повече”, смята застрахователният експерт Милен Петков.  Според него на пазара липсва именно превенцията – активната работа  на застрахователите с браншови организации  и граждани за намаляване на произшествията.

„БОНУС-МАЛУС”: Шофьорите ще трябва да внимават, когато взимат кола втора ръка

„С  тази система няма да намалим жертвите по пътищата, защото отникъде не следва, че хората, които са нарушили някога правилника за движение, са причинили инцидент. Няма такава статистика. Ще санкционираме всеки един нарушител на закона за движение по пътищата допълнително с увеличаване на задължителната застраховка”, смята обаче Христо Радков, председател на Българското обединение на шофьорите.

Само пред NOVA: Говори адвокатът, който пребори застрахователите

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.