Държавата представи дългоочакваната система "бонус-малус"

До 4 пъти по-скъпа застраховка "Гpaждaнcкa oтгoвopнocт" за шофьорите с нарушения на пътя. За първи път държавата обяви конкретни измерения на системата "бонус-малус". Комисията за финансов надзор публикува новите правила за обществено обсъждане.

ЗАСТРАХОВАТЕЛИ ПРЕДУПРЕЖДАВАТ: „Гражданска отговорност” може да стигне до 1000 лв.

Шофьорите, които рядко нарушават правилата, ще получат отстъпка при сключване на Гражданската си отговорност. Това обаче ще случи, ако системата бъде приета в този вид, в който се предлага сега. Повече обаче ще трябва помислят шофьорите, които често нарушават правилата и правят сериозни нарушения при тях застраховка може да се увеличи с 400%. Новата система предвижда да въведе справедлив принцип за цената на гражданската. Поне така смятат от Комисията за финансов надзор.

Най-много ще плащат най-лошите шофьори. При тях увеличението ще е в пъти с натрупването на маус точки. Те са разпределени в 12 степени, като най-високата е 400 %. За по-добрите ще има поощрение с бонус точки. Зам.-председател на КФН Васил Савов обясни, че ако нямаме никакви нарушения за една година започват да се начисляват отсъпки до 25%.

Борисов спря временно промените в Кодекса за застраховането

Всичко това обаче ще се случва поетапно. Тоест намаление ще усетим в застраховката, ако поне няколко години сме карали без сериозни нарушение. Първата година от въвеждането ще бъде нулева за всички и няма да се променя цената. Натрупаните нарушения през нея обаче ще се отразят през следващата. Бонус-малус точките ще се начисляват не само на нас, но и на автомобилът ни, както и на водача на колата, ако това не е този на когото е регистрирана. От МВР още преди да стане факт предложението на КФН се обявиха за справедливо определение на цените.

„Бонус- малус системата е създадена, за да санкционира всички системни нарушители и може да стигне до 400% завишение. 32 % от шофьорите са агресивни, 133 хиляди са терористи на пътя”, заяви зам.-министърът на транспорта Ангел Попов.

Според данните на СБА поне 80 на сто от шофьорите правят нарушения, но половината никога не са били хващани от Пътна полиция. От днес започва 30 дневно обществено обсъждане на предложенията на КФН. След това предстои второ гласуване. Така от 1-ви януари догодина системата може вече да е факт.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.