Цацаров поиска имунитета на трима от ВОЛЯ, двама от БСП и един от ГЕРБ

Шестима депутати – на прицела на прокуратурата. Обвинител номер 1 Сотир Цацаров поиска имунитетите на Елена Йончева и на още един депутат от БСП, на трима народни представители от ВОЛЯ, сред които и лидерът на партията Веселин Марешки, както и на един депутат от ГЕРБ. Обвиненията: от пране на пари до изнудване и заплахи.

Тепърва ще се събират доказателства за Елена Йончева от БСП и Борис Кърчев от ГЕРБ. Йончева е разследвана за пране на пари. Според прокуратурата нейна фирма работела с пари от КТБ, за които тя знаела, че са придобити по престъпен начин. Средствата доли от офшорна компания, чийто собственик е един от подсъдимите по делото „КТБ“.

Веселин Марешки: Опитват се да ни пречупят

„Това са абсурдни обвинения. Тези клевети отдавна се лансират от депутатите от ГЕРБ“, коментира Йончева.

През юли 2018 г. Делян Добрев от ГЕРБ обяви, че дава Елена Йончева на прокуратурата - имала общ бизнес с вече обвинения банкер Цветан Василев. Пет месеца по-късно прокуратурата вече има доказателства. Според обвинителите имало свидетели, които разказват за източваните средства. Те обаче не са разпитани пред съдия, а делото КТБ е в начален етап.

Съпартиецът на Йончева - Георги Михайлов, пък ще бъде разследван като шеф на столичната болница по онкохематология. Обвинението срещу него е за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни договори. Лечебното заведение било натрупало дългове от над 24 милиона.

„Не смятам, че съм извършил някакви законови нарушения. Така че се чувствам напълно спокоен. Нека разследването продължи“, коментира Михайлов.

Борис Кърчев от ГЕРБ е разследван за укриване на ДДС в размер на 320 000 лева. Той отрича да е извършил подобно деяние и казва, че с радост се отказва от имунитета си.

Йончева и Добрев - в задочен спор в "Събуди се"

Разследването срещу Веселин Марешки и двама негови депутати - Кръстина Таскова и Пламен Христов, е за изнудване на 7 аптеки. То започна още миналата година. Сега прокуратурата е намерила достатъчно доказателства и иска да им повдигне обвинение.

Всички, с изключение на Марешки и неговите двама депутати, заявиха, че сами ще се откажат от парламентарната си защита, за да може прокуратурата да продължи да ги разследва. Марешки, Таскова и Христов все още не са взели решение дали ще се откажат от имунитета си и заявиха, че едно гласуване в залата ще покаже кой има интерес от тяхното отстраняване.

Всички депутати, чиито имунитети бяха поискани от прокуратурата, заговориха за политическа кампания срещу тях.

Новината разбуни духовете в парламента.

„Елена и Георги доброволно ще си дадат имунитета. Разчитаме на обективно и бързо разследване. Това са две ярки остриета на БСП. Допускам, че със своите изказвания и поведение, те са предизвикали такова нещо. Цялата група заставаме зад тях“, коментира лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

Реакциите от управляващата партия дойдоха от Хелзинки, където тече Конгресът на Европейската народна партия.

„Това са нормални процедури, когато българските институции работят, когато има необходимото, за да се извършат съответните разследвания“, заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. И добави, че съдът щял да прецени дали депутатът от ГЕРБ е виновен.

Така, 44-ият парламент се оказва рекордьор по поискани депутатски имунитети. Ако депутатите не се откажат доброволно от имунитета си, Народното събрание трябва да реши дали да даде разрешение, с гласуване в пленарната зала. Народните представители могат да се произнесат за снемането на имунитета не по-рано от 5 дни след постъпване на искането.

Репортери: Лора Инджова; Надя Ганчева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.