Траян Димитров написа "Бежанци, добре дошли, Льо Пен - отивай си"

Софийският градски съд наложи мярка за неотклонение "подписка" на задържания 22-годишен мъж за надпис върху Паметника на Съветската армия. Траян Димитров е неосъждан и няма регистрации за извършени престъпления. Пред съда той помоли да му бъде наложена по-лека мярка. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Може ли да осъдят младеж, рисувал по Паметника на Съветската армия? (ВИДЕО)

Снимка: Олег Попов, NOVA

Според съдията съдържанието на надписа "Бежанци, добре дошли, Льо Пен - отивай си" не е цинично и грубо и няма основание за арест на Димитров. Заради липсата на опасност от извършване на друго престъпление и опасност от укриване съдът постанови мярка "подписка". 

Безспорно е обаче, че не това е начинът на изразяване на гражданска позиция и че с действията си Траян е нанесъл увервждане на чужда собственост. 

Към момента - студентът е с Обвинение за хулиганство, извършено с дързост и изключителен цинизъм, което предвижда до 5 години лишаване от свобода. Адвокатът на Траян каза, че са готови да сключат споразумение за преквалифициране на деянието, ако прокуратурата признае, че е обикновено хулигантство.

"Ние сме склонни да сключим споразумение, т.е.той да признае вината си затова, че е извършил едно непристойно действие, че е написал на Паметника на Съветската армия един наддпис, който изразява неговата гражданска позиция, но не това е начинът и той го е осъзнал", каза адвокатът на Димитров.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.