Важно е дали офертите ще отговорят на предвидения от страната бюджет

„Не мога да се поддам на натиск, защото имам много ясна рамка, гласувана от Народното събрание”. Така вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира избора на нов вид изтребители, който страната ни трябва да направи при модернизацията на българската авиация, предаде БГНЕС.

Каракачанов обърна внимание на изказването на американския посланик Ерик Рубин, според когото, ако страната ни купи самолети F-16, това ще бъде най-добрата инвестиция за въоръжените ни сили.

Какви са офертите за модернизация на бойната ни авиация?

„Цифрата е определена – 1,5 млрд. лева. Способностите, които трябва да имат тези самолети са ясно определени, също гласувани от Народното събрание. Всеки рекламира своята продукция“, смята Каракачанов.

„Да кажеш, че американският самолет е най-добър. Същото го казват и шведските колеги, както и италианците. Всеки си рекламира стоката. За мен е важно дали цените, които те ще дадат отговарят на това, което ние можем да изразходваме като бюджет“, допълни още той.

Каракачанов е категоричен – най-важна е способността на самолетите да изпълняват мисията си по охрана на въздушното ни пространство. Ако възникне хипотезата, че трябва да се промени цената, трябва да започне процедурата отначало, припомни военният министър.

Шведският посланик за самолетите „Грипен”: Направихме оферта, която да се вмести в бюджета

Военният министър коментира и проверката за евентуални нарушения при изграждането на преградното съоръжение на границата с Турция. „Изграждането на оградата беше възложено на областните управители. Аз не познавам нито един от тримата, които са провеждали тези процедури. Ако има такива нарушения, следва виновните лица да понесат отговорност“, смята той.  

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.