Напрежението между двете държави продължава

Сърбия свиква спешно заседание на съвета по национална сигурност, след като косово повиши митата за внос на 100 процента. Подобна мярка беше предприета и спрямо Босна. Това стана, след като Белград блокира членството на бившата си провинция в Интерпол. Прищина поиска и всички стоки, които влизат в страната, да бъдат надписани с конституционното й име, което Сърбия и Босна не признават. Евросъюзът настоя Прищина незабавно да преразгледа решението си. Сърбия внася в Косово стоки на стойност 440 милиона евро.

Напрежение между Косово и Сърбия

„Ясно е, че Сърбия не разбира друг език,  ако няма друг вариант, освен да се съгласи. Вярвам, че Европейския съюз и Америка знаят това. Сърбия не показва разбиране за нормализация на отношенията ни, дори напротив - техният подход е против това”, каза премиерът на Косово Рамуш Харадинай.

„Действията на Прищина, които започнаха с увеличение на митата с 10 процента, а след това и със 100 процента, означават тотална забрана на търговията със Сърбия. Това означава, че те ще останат без жизнено необходими продукти”, заяви президентът на Сърбия Александър Вучич.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.