Прокуратурата изяснява дали Горанов живее безплатно, но законно

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска антикорупционната комисия да изясни ситуацията около жилището на финансовия министър Владислав Горанов. То му е предоставено безплатно от български бизнесмен. Проверява се има ли нарушение на закона.

В отговор финансовият министър заяви, че не се притеснява и че апартаментът му бил деклариран и е на кръстника му. 

Горанов: Ако имах притеснение за жилището, нямаше да го декларирам (ВИДЕО)

Дали управлява бита си добре ще решава антикорупционната комисия. По заръка на главния прокурор. А Горанов официално записал имота си в декларация - не бил в конфликт на интереси. Проверката според него била нормална. Той заяви, че никой не бил защитен и не бива да бъде защитен.

В телевизионно интервю се заговори, че жилището му е предоставено от бизнесмен. Главният прокурор нареди антикорупционната комисия да провери дали финансовият министър е използвал служебното си положение и дали незаконно е обещал или получил облаги.

В Парламента Горанов обясни, че връзка с бизнесмени нямал.

„Твърдо заявявам, че този недвижим имот няма нищо общо с фамилия Домусчиеви, с техния бизнес и техните собствености. Този апартамент ми е предоставен за ползване през 2012-та от близък мой роднина, кръстник на двете ми деца и на мен. И то човека го познавам от повече от 20 години”, обясни Владислав Горанов.

Кръстникът на Горанов нямал общо с бизнеса на Домусчиеви - обясни за NOVA и Георги Домусчиев. Да,  занимавал се с имоти, но преди години. Никога обаче с наеми. Никога и с министър Горанов.

„Ние безвъзмездно на никой апартамент не сме дали, не на Горанов - на никой не сме дали! А при какви условия живее в комплекса - не го знам и не е мой проблем. Комплексът е построен от наша фирма, която ние притежаваме, оттам нататък той е 100% разпродаден, говорим за жилищната част”, обясни Георги Домусчиев.

Зад темата къде живее, как и защо, финансовият министър не изключи политическа атака.

„Не знам защо се появява точно сега, при положение, че за никой не е тайна, че от 2012-та година живея там”, каза финансовият министър.

Прокуратурата разпореди проверка на финансовия министър

А политиците оставиха проверката на разследващите. Даже едва бяха разбрали.

„Крайно време е някой и него да го провери за нещо, така че - приветстваме подобни действия”, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова.

„Всеки един може да бъде проверяван. Разговарям с колегите, но не ги питам в личните им моменти какво правят, с кого си лягат и къде живеят”, коментира и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

В официалната декларация за имуществото на Владислав Горанов, освен безвъзмездният апартамент, са записани още три жилища в София - две - наполовина негови - придобити със заем и по време на брака му. И трето - дарено от родителите му.

Къде, защо и срещу колко пари живее финансовият министър Владислав Горанов се обсъжда от 2015-та година, когато темата беше повдигната след медийни публикации.

Днес реакцията на прокуратурата идва след интервю на Сотир Цацаров в "Шоуто на Слави", след въпрос знае ли, че финансовият министър живее без наем в апартамент, предоставен му от бизнесмен. Интервюто отключи и темата излиза ли концесионерът Юлен извън позволените му територии в Пирин.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.