Той е бил пазач в лагера "Маутхаузен"

Германската прокуратура повдигна обвинения срещу 95-годишен мъж за съпричастност в масово убийство в нацистки концентрационен лагер в Австрия. Обвиняемият, наричан Ханс Х.,е жител на Берлин и в периода от средата на 1944 г. до началото на 1945 г. е бил пазач в лагера "Маутхаузен" - най-големият нацистки лагер на смъртта в Австрия, предаде БГНЕС.

Германия забрани достъпа на 18 саудитци заради убийството на Хашоги

Според обвинителния акт пазачът не просто е знаел какво се случва в лагера, но е бил и пряк участник в убийствата. От общо 190 000 души, задържани в "Маутхаузен", половината са били убити. Ханс. Х. ще отговаря за съпричастност в убийствата на 36 223 души.

Прокуратурата твърди, че обвиняемият е бил наясно с "методите на убийства, както и с изключително тежките условия на живот на задържаните в лагера“. Според събраните доказателства той е подкрепял или най-малкото "улеснявал" хилядите убийства, извършвани в "Маутхаузен".

С открит урок отбелязаха 80 г. от Кристалната нощ в Нацистка Германия (СНИМКИ)

Ханс Х. не е единственият, изправен на съд заради участие в масови убийства по време на нацисткия режим. На 6 ноември на подсъдимата скамейка застана 94-годишният Йохан Рехбоген, който е бил охранител в концентрационния лагер "Щутхоф" в Полша. Заведено е дело и срещу друг 94-годишен бивш член на СС за подпомагане на масови убийства в лагера "Аушвиц -Биркенау". Други двама 94-годишни мъже – Оскар Грьониг и Рейнхолд Ханинг, които са били пазачи в "Аушвиц", бяха осъдени за престъпленията си, но починаха преди да влязат в затвора.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.