Обратното броене за напускането на Острова започна

След 20 месеца преговори Европейският съюз подкрепи сделката за Brexit. Европейските лидери финализираха с подписа си усилията на преговарящите страни и определиха споразумението за възможно най-доброто, което можеше да се постигне.

Последната пречка преди подписването отпадна, след като Испания получи от Великобритания и Брюксел уверенията, които искаше, че ще има роля в определянето на бъдещето на Гибралтар.

BREXIT НА 30 МАРТ: Какво означава това за българите?

Обратното броене за напускането на Великобритания започна. Сделка или не в полунощ на 29 март - само след 4 месеца - Великобритания ще напусне европейското семейство.

За Брюксел преговорите приключиха каквото и да се случи в Лондон дотогава.

ЕС договори принципите за бъдещите отношения с напускаща Великобритания, ограничавайки максимално щетите и за двете страни, избягвайки резки движения. Брюксел осигури възможно най-доброто споразумение - това е оценката на европейските лидери за постигнатото от преговарящите екипи.

Споразумението удовлетворява основните европейски искания – безвизов режим за европейските граждани в Обединеното кралство, а Лондон се ангажира да си плаща вноските и в преходния период.

Според председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер „това е един изключително тъжен ден“. Пред журналистите той заяви, че „всички европейски лидери са показали мъката си от случилото се и чувството е било взаимно“.

Доналд Туск, който представлява Европейския съюз на световната сцена, формално даде одобрението си за плана и прикани всички лидери да го подкрепят.

„Едно нещо е сигурно – ние ще останем приятели до края на света и дори един ден след това", заяви председателят на европейския съвет Доналд Туск на пресконференцията след извънредната среща на Върха в Брюксел, на която лидерите от ЕС подписаха споразумението за Brexit.

Главният преговарящ на ЕС по въпросите на Brexit Мишел Барние от своя страна бе категоричен, че постигнатото споразумение е „честно и балансирано“. По думите му това е „най-добрата възможна сделка и за двете страни“.

Лидерите от Евросъюза подписаха сделката за Brexit

„Ние ще останем съюзници, партньори и приятели“, подчерта отново Барние, като добави, че „Brexit е изключително сериозна ситуация, но сделката предлага законова сигурност на всички, които са засегнати от създалата се несигурност", каза Барние. 

„Това е възможно най-добрата сделка за Великобритания, най-добрата възможна сделка за Европа. Това е единствената възможна сделка“, заяви Юнкер и призова британските депутати да ратифицират споразумението на премиера Тереза Мей, като бе категоричен, че документът няма да бъде променен.

България успя да внесе кратък текст в документите, с който ЕС се задължава да гарантира статута на нашите граждани и в преходния период.

„ЕС ще демонстрира особена бдителност по отношение на правата и интересите на гражданите и необходимостта от поддържане на условия за равнопоставеност. В частния случай България и Великобритания. Великобритания ще си спазва финансовите параметри, да си плаща през това време и да се избегне правен вакуум за нашите компании”, заяви премиерът Бойко Борисов.

Заедно с Полша страната ни прокара текст, с който да се предпазим от преразпределение за наша сметка на британската квота за вредни емисии.

„Днес е кулминацията на дълъг и тежък процес от преговори и компромиси между Обединеното кралство и Европейския съюз. Много не вярваха, че е възможно постигане на споразумение, работещо и за двете страни”, коментира британският премиер Тереза Мей.

И ако Тереза Мей си свърши работата в Брюксел, то в Лондон тя тепърва започва. Британския парламент ще гласува споразумението в началото на декември. За да прокара споразумението в парламента, Тереза Мей има нужда от минимум 320 гласа, но противниците му са както чужди, така и свои.

„Мисля, че ако тази сделка не бъде одобрена, ще загубим всичко постигнато и ще се върнем в изходна позиция. В резултат ще има още повече несигурност и разделение в обществото. Също така не мисля, че ако се върнем в Брюксел и кажем: „Хората не харесаха тази сделка, искаме друга", там ще се съгласят да ни предложат по-добра”, заяви британският премиер Тереза Мей.

Европа е готова с резервен план при всеки един сценарий.

Информация: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.