Събитието е било замислено като пърформанс, но мнозина видяха в него единствено лош вкус

Коктейл след изложба в Националната художествена галерия предизвика вълна от недоволство в социалните мрежи. Повод за скандала стана разпространен в социалните мрежи клип, който показва пиршество с маси, отрупани с месо, оформено в различни женски фигури. Събитието е било замислено като пърформанс от авторката си Михаела Дановска, по-известна с псевдонима си Ода Жон. Мнозина обаче видяха в него единствено лош вкус.

Ода Жон превърна НХГ в ресторант

„Знаехме за това. Авторката ни представи своята идея. Тя назова пърформанса като „вечеря натюрморт”. Телата не са само женски, има и мъжки. Мисля, че посланието в живописта на Ода Жон е това, че отнасяме към хората като към обекти за употреба. Тя визуализира това и на коктейла. Най-печалното е, че той се прочу повече от изложбата”, каза директорът на Националната галерия Яра Бубнова.

По нейните думи този, който не е видял изложбата, няма как да интерпретира коктейла правилно. Според нея художничката е утвърдено име в изкуството, с много изложби. Директорът заяви, че съвременното изкуство е  по-различно от това, с което е свикнало обществото.

Конфискуваха творби на Банкси в Брюксел

 „Тази зала се използва специално за подобни събития. Коктейлът беше част от откриването на изложбата на Ода Жон. Неслучайно тя го нарича „натюрморт вечеря". Художничката работи в духа на метафоричния сюрреализъм. Така беше организирана и самата вечеря”, коментира кураторът на изложбата Надежда Джакова.

Картините на художничката ще бъдат в Националната галерия до 13 януари. 

Още гледайте във видеото 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.