Редактираният ген прави двете момиченца резистентни към ХИВ

За първи път на бял свят се появиха генно променени бебета. Учен от Китай твърди, че с помощта на технологиите е успял да направи промяна в гените на новородените близначки, така че те да са резистентни към вируса на ХИВ. Революция в медицината или опасно заиграване със законите на природата? 

Две красиви китайски момиченца, наречени Лулу и Нана, се появиха с плач на този свят толкова здрави, колкото са всички нормални бебета по света. Доктор Хъ Джинкуей пък в момента вероятно е най-противоречивият в света учен. Предисторията е свързана с родителите на бебетата, които той нарича Грейс и Марк. Марк има ХИВ. В много страни хората като него са дискриминирани, което прави състоянието им още по-непоносимо. Двамата не искали да дадат живот на дете, което да живее в такъв свят, изпълнен със страх. Бебетата са заченати ин витро. Ученият не просто следи процеса, но и му въздейства. Когато Лулу и Нана са били още една клетка, тази генетична операция премахна входната врата, през която ХИВ вирусът влиза в човешкия организъм.

Откриха пирони, игли и стъкла в стомаха на мъж в Етиопия

„Представете си, че вирусът държи в себе си един ключ и търси неговия си апартамент в тъмната къща. И той с този ключ ще успее да влезе точно там, където иска. Тоест в клетките, в които той може да се развива”, каза специалистът по генетика проф. Алексей Савов.

У нас един на сто българи има генетичен дефект, който се превръща в ефект, защото го прави резистентен към ХИВ. Това твърди, че е постигнал и китайският учен, само че чрез намеса в гените на бебетата. Той е използвал технология, която не е нова. Тя се нарича CRISPR. По-просто казано, при нея се получава нещо като ножица.

Медици успешно тестваха противоракова ваксина

От университета, в който работи Джинкуей, обявиха, че са шокирани от разкритията му, че той е в неплатен отпуск и не са били в течение на този проект. Пекин разпореди официална проверка.

„За някои деца генетичната операция може да бъде единственият шанс да избегнат наследствени заболявания и да ги предпази от страдания до края на живота им. Надяваме се да проявите милост към тях. Родителите им не искат дизайнерско бебе, а просто да имат дете, което няма да страда от генетични заболявания, които медицината вече може да предотврати”, каза смята д-р Хъ Джинкуей.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.