КФН се отказва от наследяването на скъпа „Гражданска отговорност” при продажба на автомобил

Заден ход за спорните моменти в системата "Бонус-малус". Заради общественото недоволство Комисията за финансов надзор (КФН) се отказва от наследяването на скъпа „Гражданска отговорност” при продажба на автомобил и вдига прага при нарушенията с превишена скорост.

СИСТЕМАТА "БОНУС-МАЛУС": 78% от шофьорите ще плащат по-ниска "Гражданска отговорност" (ОБЗОР)

Идеята е в полицата на всеки автомобил да има пълен списък кой има право да шофира. Така при евентуален инцидент отговорността ще е изцяло на шофьорите, а няма да се записва в служебното досие на колата. Това обаче може да стане чрез нова промяна в Закона за движение по пътищата. Това изисква време и не е ясно кога ще стартира системата.

Ако всичко върви по план и системата заработи през 2019 г., ефектът ще бъде, че около 80% от шофьорите ще плащат по-ниска застраховка. При повече от 100 000 автомобила обаче проблемът ще е сериозен, тъй като полицата ще скочи с до 200%. Причината – шофьорите през последните няколко години са правили сериозни нарушения на пътя.

СИСТЕМАТА "БОНУС-МАЛУС": С колко ще поевтинее "Гражданската отговорност"?

Леко потупване по рамото на примерните и тежко наказание за лошите на пътя. Така експерти се шегуват с новата система за „Гражданска отговорност”. На практика, ако имате много провинения, полицата може да скочи до 1200 лева за автомобил. 

„Чухме няколко неща, които меко казано не са верни. Целим справедливо разпределение на застраховката между водачите в зависимост от тяхното поведение на пътя и щетите, които причиняват”, обясни Владимир Савов от КФН.

Без таван за обезщетенията по "Гражданска отговорност" за най-близките (ОБЗОР)

Регулаторът ще забави новата система и ще изчисти всички спорни моменти. Парламентът трябва да промени два закона. Ще се увеличи и прагът за  превишената скорост. До момента идеята беше, ако караме с 10 км/ч над допустимото, „Гражданска отговорност” да скочи с 10%.

Новата система засяга над 3 милиона автомобила. Въпреки това дебатите протекоха при слаб интерес.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.