Предприемач създаде специален сайт, адвокат се е заел с почистването на един от плажовете

Индия има огромен проблем - заради безотговорното изхвърляне на всякакви боклуци, страната е заприличала на огромно бунище. Доброволци правят, каквото могат, за да намалят купищата отпадъци - пластмасови и хранителни, както и всичко, изхвърлено в морето. 

Мегаградове като Мумбай произвеждат по 12 хил. тона отпадъци всеки ден. Правителството започна кампания, наречена "Чиста Индия". Тя се фокусира основно върху липсата на достатъчно тоалетни в страната, а не толкова върху събирането и извозването на боклуците. 

"Темата на NOVA": Еднократни навици (ВИДЕО)

Един доброволец - Капил Вайшнав, обаче всеки ден обикаля със своя мотопед из тесните улички на Мумбай, за да събира сметта от всяко домакинство, което го повика. Капил е наел малко складово помещение в центъра на града, където сортира отпадъците. След това те се изпращат за рециклиране в различни инсталации. 

Адвокатът и природозащитник Афроз Шах се заема с почистването на един от плажовете в Индия.

"Когато за първи път стъпих тук, този плаж приличаше на гробище за пластмасови отпадъци. Усещането беше за засипано бунище. Рибата се храни с този боклук, но той я убива. Той убива всяка твар, поразявайки храносмилателната ѝ система", коментира Шах.

СМЕТ С КАУЗА: Дете събира отпадъци, за да помага на бездомни животни (ВИДЕО)

Той е обявен за "супер-чистача" на плажовете и за инициативата си е отличен със специална награда на ООН. Хора като него правят, каквото могат. Те знаят, че отстраняването на планините отпадъци, натрупани заради безотговорното изхвърляне на боклуците, е непосилна задача.

Предприемачът Рахул Найнани пък създава сайт, на който може да се регистрира всеки желаещ да се извози боклука му. Идеята възниква преди три години. Днес фирмата дава работа на 1500 сметосъбирачи.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.