С нея той го предупреждава да не злоупотребява с темата за македонския език

Вицепремиерът Красимир Каракачанов с остра позиция срещу Зоран Заев. С нея той го предупреждава да не злоупотребява с темата за македонския език, защото това може да струва европейското бъдеще на Македония.

Повод за всичко това е, че според Каракачанов в изказване пред парламента в Скопие Заев е внушавал как договорът с Гърция дава идентификация за наличието на македонски език.

„Г-н Заев с този размах утре може да поиска използваният български диалект да бъде изучаван като официален чужд език и у нас. Това е провокация”, пише Каракачанов.

Той критикува и работата на македонските представители в двустранната Комисия по историческите въпроси. Според вицепремиера те опитвали да налагат позиции, които са далече от историческата истина. Той определя като най-голямо нахалство посегателството към притчата за Хан Кубрат и снопа пръчки, Цар Самуил и Братя Миладинови, към които имало претенции за историческа принадлежност.

Ако дори един исторически факт бъде подменен, ще поискам държавата да не подкрепи приемане на Македония в НАТО и Евросъюза, допълва Каракачанов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.