Отклоняват се суми от 200 до 600 хиляди евро

Хакери разбиват и източват банкови сметки. На прицел са големи български компании. Чрез измама се отклоняват суми от порядъка на от 200 до 600 хиляди евро.

Като собственик на счетоводна къща, на Станислав му се налага да управлява на ден стотици хиляди левове, а клиентите му се доверяват, че парите стигат по предназначение.

„Името  и паролата на банкирането стои на компютъра, счетоводителят пише платежното, натиска "Потвърди" и то остава в така наречените „Чакащи преводи””, обяснява счетоводителят Станислав Терзиев.

Оказва се, че хакерите са доста изобретателни. Докато документите чакат одобрение, измамникът сменя номера на банковата сметка и така парите отиват например в Хонконг или Нигерия.

„Когато компютърът е заразен, вирусът сменя само IBAN-а на сметката. В момента не се прави връзка между IBAN и име на получател. Mоже да си пише НАП-София, но вирусът да смени само IBAN-a на фирма фантом”, обяснява Терзиев.

Хакери разбиват и източват банкови сметки

Финансовите мулета най-често са хора, които разкъсват връзката между организаторите на престъпната дейност и жертвата, понякога без изобщо да подозират, че са част от схемата.

„Едните са набрани чрез сайтове за обяви за работа. Те считат, че са наети като служители на компания в Русия. Тук имат за цел да получат пари от банкови сметки и да ги изпращат като оставят за себе си между 3% и 5 %”, обясни Явор Колев, началник на отдел „Киберпрестъпност” в ГДБОП.

Това са често мъже между 18-45 години, които търсят допълнителна работа, на прицела им се оказват големи български компании, но в същото време и недобре защитени от финансови измами.

В световен мащаб щетите от киберпрестъпления са за над 1000 милиарда долара. За да не станем обект на злонамерени хора, специалистите съветват да използваме лицензирани програми на компютъра и да внимаваме колко лесно разгадаеми са паролите ни.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.